Model study on settlement behaviour of granular columns under compression loading
Sıkıştırıcı yük altındaki granüler kolon gruplarının oturma davranışının model deneyler ile incelenmesi
  1. Tez No: 167469
  2. Yazar: MARAL TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UFUK ERGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Granüler Kolon, Tek boyutlu yükleme, Temel tipi yükleme, Oturma iyileştirme Faktörü, Uç tipi kolon, Yüzen Kolon vıı, Floating column, Footing, Granular column, Settlement Improvement Factor, Unit Cell
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
oz SIKIŞTIRICI YÜK ALTINDAKİ GRANÜLER KOLON GRUPLARININ OTURMA DAVRANIŞININ MODEL DENEYLER İLE İNCELENMESİ Tekin, Maral Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ufuk ERGUN Temmuz 2005, 223 sayfa Kolon uzunluğu, kolon yerleşim sıklığı, kolon sayısı, yükleme alanı ve yükleme seviyesi gibi faktörlerin yüzen ve uç tipi kolonların oturma davranışı üzerindeki etkisini incelemek için laboratuvarda model deneyler yapılmıştır. Çalışmanın diğer bir amacı da oturma iyileştirme faktörü olarak tanımlanan p değerinin temel ve tek boyutlu (birim hücre) yüklemeler altında nasıl değişiklik gösterdiğini saptamaktır. Deneyler büyük çaplı tankta gerçekleştirilmiştir. 10 ve 20 cm çapındaki yük plakaları temel yüklemesini, 41 cm çapındaki plakası ise tek boyutlu 1-D yüklemesini modellemek için kullanılmıştır. Deneylerde plaka oturması ve kolon içinde ve altındaki kilin derinlik boyunca olan oturmalan ölçülmüştür. vıDeğişik yük plakaları ile yüklenen değişik uzunluktaki yüzen kolonların ve uç tipi kolonların oturma davranışını araştırmak için kolon ve kolon altındaki kilin birim uzama değerleri incelenmiştir. Oturmadaki iyileşmenin, granüler kolonlar uzayıp uç tipi oluncaya kadar artmaya devam ettiği gözlemlenmiştir. Ancak kolon uzunluğu plaka çapının 1.4 katından kısa olması durumunda iyileşmede önemli bir azalma görülmektedir. Temel ve tek boyutlu yüklemelerden elde edilen oturma iyileştirme faktörleri karşılaştırılmış, iyileştirme faktörünün temel tipi yüklemelerde tek boyutlu ile kıyaslandığında ciddi anlamda düşük olduğu saptanmıştır Granüler kolon gruplarında oturmadaki iyileştirmiyi etkileyen üç ayrı birim uzama bölgesi saptanmıştır. L/B oranına bağlı olarak bu bölgelerin çakışması durumunda granüler kolon temellerindeki oturmada ciddi artış gözlemlenlenmiştir. Ayrıca granüler kolonların altındaki bölgede, a(a:1, D.Y) gerilme sönüm eğiminin L/B > 1 durumunda neredeyse sabit (yaklaşık 1 değerine eşit), L/B'in daha düşük olduğu durumlarda ise ciddi olarak artmaya başladığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODEL STUDY ON SETTLEMENT BEHAVIOUR OF GRANULAR COLUMNS UNDER COMPRESSION LOADING Tekin, Maral Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ufuk Ergun July 2005, 223 pages A model study was performed in order to examine the factors that affect the behaviour of floating and end bearing type of columns, like replacement ratio, number of columns, column length, area and level of loading and also the differences in settlement improvement factors, p achieved under footings and 1-D type (unit cell) of loadings. The tests were done in a huge loading tank. The loading plate diameters of B=10 cm, B= 20cm and B= 41cm simulate footing and 1-D (unit cell) conditions respectively. In the tests loading plate settlement and subsurface displacements along the granular column and the untreated soil beneath the column were measured. The strain values along tfie column and untreated soil beneath the bottom has been investigated in order to examine the settlement behaviour of floating and end bearing type of columns with different length and loaded rvunder different plate diameters. It has been found out that settlement improvement factor decreases with the increase in column length till it becomes end bearing column. Settlement improvement factor starts to decrease considerably, when column length becomes smaller than 1.4 B. Settlement reduction factors for B=10 cm and B=20 cm plates (footings) both for end-bearing and floating type columns has been compared with the settlement reduction factors obtained from 1-D (unit cell) teste (again end bearing and floating type) and it is clearly observed that the former values are considerably smaller than latter. It has been examined that there are three strain zones that effect the improvement of the settlement due to granular columns. When those strain zones coincide depending on the L/B ratio, the settlement of the granular column foundation increases. It has been determined that slope of stress dissipation, a(a:1, V:H) under treated zone is nearly constant (approximately equal to 1) for L/B > 1, and starts to increase considerably for smaller L/B values.