Plan modifications within the contexts of planning control mechanisms Mersin case
Planlama denetim mekanizmalarının bağlamları içinde plan değişiklikleri: Mersin örneği
  1. Tez No: 167468
  2. Yazar: TOLGA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZCAN ALTABAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Planlama denetim mekanizmaları, plan denetim bağlamları, mekansal bağlamdaki değişiklikler, durağan ve dinamik denetim, plan değişiklikleri vıı, Planning control mechanisms, contexts of planning control, changes in spatial context, static and dynamic control, plan modifications
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 416
Özet
oz PLANLAMA DENETİM MEKANİZMALARININ BAĞLAMLARI İÇİNDE PLAN DEĞİŞİKLİKLERİ MERSİN ÖRNEĞİ Ünlü, Tolga Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. Özcan Altaban Aralık 2005, 309 sayfa Türkiye planlama sisteminde imar planları, kentsel gelişmenin, belirlenmiş planlama dönemi içinde bir bütün olarak tamamlanacağını öngörmektedirler. Bu doğrultuda planlama sistemi, kentsel gelişmeyi ayrıntılı bir şekilde denetlemeyi amaçlamaktadır. Ancak, düzenleyici bağlamda temel belgeler olan imar planlarının durağan yapısı, sosyo- politik bağlamın dinamik yapısına yanıt verecek stratejiler üretememektedir. Bağlamlar arasındaki bu çelişik durum, planlama denetim mekanizmalarında, gerilimler yaratmakta, bu gerilim ise mekansal bağlamda yarılma/çatlamalar oluşturmaktadır. 'Mekansal bağlamdaki değişiklikler', bu yarılma/çatlamaların bir ifadesi olarak değerlendirilmektedir. Bu değişiklikler yerin kendine özgü özelliklerinin geliştirilmesine ya da yıpranmasına ve bozulmasına neden olabilmektedirler. İmar planlarının durağan yapısı değişiklik olasılığını önemsemediği için Türkiye planlama sisteminde plan değişiklikleri 'mekansal bağlamdaki değişiklikler' in oluşmasında temel araçlar olarak ortaya çıkmaktadırlar ve çoğunlukla bireysel olarak gündeme gelmektedirler. Böylece, bireyler kendi şehircilik biçimlerini/örüntülerini kendileri oluşturmaktadır. vıBu anlamda, imar haklarının fiziksel biçimlendirilmesiyle ilişikli olan 'mekansal bağlamdaki değişiklikler' in denetimi ve yönetimi bu çalışmanın merkezinde durmaktadır ve çalışma, plan değişikliklerinin mekansal bağlamdaki niteliksel ve niceliksel etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. 'Mekansal bağlamdaki değişiklikler' inin ortaya çıkmasında temel etken olarak değerlendirilen plan değişiklikleri, Mersin Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde gerçekleştirilen ayrıntılı bir çalışma ile değerlendirilmektedir. Bu kapsamdaki çalışma planlama denetim mekanizmalarının bağlamları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir ve Türkiye planlama sistemi içinde planlama denetim mekanizmalarının işleyişine de odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PLAN MODIFICATIONS WITHIN THE CONTEXTS OF PLANNING CONTROL MECHANISMS MERSİN CASE Ünlü, Tolga Ph. D., Department of City and Regional Planning Supervisor, Assoc. Prof. Dr. Özcan Altaban December 2005, 309 pages Urban development plans in the Turkish planning system envision that a time would come and the spatial development of any city would be completed in the specific planning period. The allegation of the planning system is to control every detail during urban development. However, the static nature of development plans within the regulatory context cannot provide strategies to manage the dynamic nature of the socio-political context. This contradictory situation involves tensions in planning control mechanisms and creates cleavages within the spatial context. 'Changes in the spatial context' are the indicators of such cleavages. They are conceived to be significant since they might enhance or erode the distinctiveness of a place. To the extent that possibility of change is disregarded in static nature of urban development plans, plan modifications become the primary tools for emergence of the 'changes in spatial context'. They usually emerge through individual actions and individuals begin to produce their own pattern of urbanism in the urban built environment. Management and control of 'changes in the spatial context' is at the very center of the study. It is about shaping the physical form of development rights. The study aims to evaluate the qualitative and quantitative influence of plan modifications on the spatial IVcontext through a study within the whole contexts of planning control mechanisms. Hence, the study also concentrates on the operation of planning control mechanisms in the Turkish planning system. The plan modifications are evaluated throughout a detailed analysis held within boundaries of Municipality of Greater Mersin.