Kızıldere jeotermal alanındaki toprak ve sedimanlarda ağır metal birikimi
Accumulation of heavy metals in the soil and the sediments of the Kızıldere geothermal field
- Tez No: 167488
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HULUSİ KARGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeotermal, Ağır metal, Kızıldere, Kirlenme Mehmet PAKER, Geothermal, Heavy metal, Kizildere, Contamination. Mehmet PAKER
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
V ÖZET İç Ege Bölgesinde yer alan inceleme alanı, Denizli il merkezine yaklaşık 35 km. uzaklıktadır ve yaklaşık 4 km 'lik bir alanı kapsar. İnceleme alanındaki Elektrik Üretim Anonim Şirketine ait 17 megavat gücündeki Kızıldere Jeotermal santralinden iki küçük dereye saate yaklaşık 700-1 100 ton jeotermal akışkan boşaltılmaktadır ve bu çalışmada bu jeotermal atıkların ağır metal birikimine etkisi incelenmiştir. İnceleme alanından alman 41 çamur örneği ile 5 toprak örneği Çevre Koruma Örgütü (EPA) tarafından belirlenmiş olan 3050B metoduna analize hazırlandıktan sonra Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Jeokimya laboratuarında Atomik Absorbsiyon Spektrometresi ile analiz edilmiştir. İnceleme alanında jeotermal atık sulardan kadmiyum, kurşun, kobalt, mangan ve demir çökelimi olmaktadır. Kadmiyum ve kobalt konsantrasyonları jeotermal atıkların etkisiyle artmaktadır ve sınır değerler aşılmaktadır. Çevre Bakanlığının demir ve mangan için belirttiği herhangi bir sınır değer yoktur, bu yüzden atıklardan demir ve mangan çökelimi olmasına rağmen bu durum sorun teşkil etmemektedir. İnceleme alanında nikel içerikleri genel olarak Bakanlık sınır değerlerinin üzerindedir. Ancak jeotermal atıklar nikel içeriğinin artmasına sebep değildir. Jeotermal etki kurşun konsantrasyonunu arttırmaktadır fakat değerler kirlilik yaratacak seviyede değildir. Çinko ve bakır üzerinde jeotermal etki yoktur ve konsantrasyonlar kirlilik sınır değerlerinin çok altındadır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Study area which is approximately 4 km2 is about 35 km. form the center of the Denizli City in The Agean Region. The geotermal fluid is poured out into two creeks at a rate of 700-1100 tons/hour from the Kizildere Geothermal Power Plant, that has a capacity of 17 megawatts and belongs to EUAS (Elektrik Üretim Anonim Şirketi). In this study the effect of geothermal fluid on heavy metal accumulation is investigated. 41 mud and 5 soil samples are prepared accourding to method 3050B (EPA). The samples are analized in Pamukkale University Geological Engineering Department Geochemistry Laboratory by Atomic Absorbtion Spectrometry. İn the study area cadmium, lead, cobalt, manganese and iron accumulates from the geotermal wastes. Cadmium and cobalt concentrations increases by the effect of the geothermal fluid and they are above the contamination limits. There are no contamination limits for the manganese and iron, so the accumulation of them is not a problem. Nickel concentrations are above the contamination limits but the cause of this situation is not the jeotermal wastes. Geothermal effect increases the concentrations of lead but the they are below the contamination limits. There is no geothermal effect on zinc and cupper and their concenrations are below the contamination limits of the Environmental Ministry.