Denizli-Tekkehamam jeotermal sahasının hidrojeolojik olarak incelenmesi
Hydrogeologic investigation of the Tekkahamam (Denizli) geothermal field
- Tez No: 343058
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL GEMİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sarayköy, Tekkehamam, hidrojeoloji, hidrojeokimya, jeotermal, Saraykoy, Tekkehamam, hydrogeology, hydrogeochemistry, geothermal
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma Denizli ili Tekkehamam jeotermal sahası ve yakın çevresinin hidrojeolojik, hidrojeokimyasal ve izotopik incelemelerini kapsamaktadır. Tekkehamam sahası Denizli ili kuzeybatısında, Kızıldere jeotermal sahasının güneyinde, Yenicekent ve Gölemezli jeotermal sahalarının ise güneybatısında ve Büyük Menderes Grabeni'nin doğu kesimde yer almaktadır. Çalışma alanında sırasıyla; Paleozoik yaşlı Menderes Masifi Metamorfikleri, Neojen yaşlı Kızılburun Formasyonu, Sazak Formasyonu, Kolonkaya Formasyonu ve Tosunlar Formasyonu yeralır. Bunların hepsinin üzerinde ise Alüvyon ve Alüvyal Yelpazeler yüzlek vermektedir. Çalışma alanında Sazak Formasyonu ve Menderes Masifi Metamorfikleri jeotermal suların hazne kaya özelliğini gösterirken, Alüvyon soğuk suların haznesini oluşturur. Menderes Masifine ait şistler, Kolonkaya ve Tosunlar Formasyonları da örtü kayadır. Çalışma alanındaki üç farklı soğuk su kaynağından toplam yedi adet, dört sıcak su kaynağından ise toplam on sekiz adet sıcak su örneği alınmış, katyon ve anyon analizleri yapılmıştır. İnceleme alanındaki sular genel olarak Na-SO4-HCO3 su tipindedir. Örneklemesi yapılan sıcak suların EC'ye göre sınıflaması yapıldığında;“şüpheli-kullanılamaz”bölümde yer aldığı gözlenirken, soğuk suların“kullanılabilir”bölümde yer aldığı gözlenmiştir. Çalışma alanındaki sıcak sulara jeotermometre analizleri uygulanmış ve çizilen diyagramlarda sıcak suların olgunlaşmamış (ham) sular grubuna girdikleri saptanmıştır. Tüm jeotermometre sonuçları ve mevcut kuyuların rezervuar sıcaklıkları birlikte değerlendirildiğinde jeotermal suların hazne kaya sıcaklıkları 48-283°C arasında tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
HYDROGEOLOGIC INVESTIGATION OF THE TEKKAHAMAM (DENIZLI) GEOTHERMAL FIELD This study contains hdyrogeological, hydrogeochemical and isotopic investigations of Denizli Tekkehamam geothermal field and nearby that field. Tekkehamam geothermal field is located at northwest of Denizli city, south of Kizildere geothermal field, southeast of Yenicekent-Gölemezli geothermal fields and east section of Buyuk Menderes Graben. In the study area there are, with this order, Paleozoic Menderes Massive metamorfics, and Neogene Kızılburun, Sazak, Kolonkaya and formations. Alluvium and alluvial fan cover all the units. In the study area, while Sazak Formation and Menderes Massive Metamorfics are the reservoir of the geothermal system, alluvium is the aquifer of the cold waters. The schists of Menderes Massive rocks and Kolonkaya and Tosunlar formations are the cap rock of the geothermal systems. Seven cold water samples were taken from three different cold water source in the working field and also in total eighteen hot water samples were taken from four different hot water source and cation and anion analysis were done. The examined types of water are generally in the type of Na-SO4-HCO3. When the examined hot waters were classified according to the Electirical Conductivity, it was seen that they were classified as“suspicious-cannot be used”, but the cold waters were classified as“can be used”. Working field's hot waters were exposed to geothermometer analysis and it was seen that the hot waters were classified as immature, crude. When all geothermometer results and available wells? reservoir heats are considered together, İt is estimated that geothermal waters' chamber rock heat is 48-283ºC.