Yohimbe bark (Pausinystalia Yohimbe) ve demir dikeni (Tribulus terrestris) ekstratlarının etlik civcivlerde büyüme performansı ve vücut bileşimi üzerine olası anabolik etkilerinin araştırılması
Investigation of possible anabolic effects of yohimbe bark (Pausinystalia yohimbe) and land caltrops (Tribulus terrestris) extracts on growth performance and body composition of broiler chicks
- Tez No: 167498
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, Yohimbe bark, Pausinystalia yohimbe, Demir dikeni, Tribulus terrestris, performans, anabolik, testosteron, vücut bileşimi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
III ÖZET YOHİMBE BARK {Pausinystalia yohimbe) VE DEMİR DİKENİ {Tribtdus terrestris) EKSTRATLARININ ETLİK CİVCİVLERDE BÜYÜME PERFORMANSI VE VÜCUT BİLEŞİMİ ÜZERİNE OLASI ANABOLİK ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Bu çalışma, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Selam Hayvancılık İşletmesinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, Yohimbe bark ve Demir dikeni ekstratlarının etlik civcivlerin büyüme performansı ve vücut kompozisyonu üzerine olası anabolik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Hayvan materyali olarak; ticari olarak sağlanan 1 günlük yaştaki karışık cinsiyette 357 adet Ross 308 civcivleri kullanılmıştır. Denemede, civcivler 1 kontrol ve 6 deneme grubu (60 ppm Yohimbe bark, 120 ppm Yohimbe bark, 60 ppm Demir dikeni, 120 ppm Demir dikeni, 5 ppm testosteron ve 10 ppm testosteron katkılarının etlik civciv başlangıç yemine eklenmesiyle oluşturulan) olmak üzere eşit sayıda ve canlı ağırlık üniformitesi dikkate alınarak 7 grup oluşturulmuştur. Her grup 51 civcivden oluşmuş ve kendi arasında her birinde 17 civciv olan 3 tekerrüre ayrılmıştır. Yeme ilaveler, 21. günde tüm deneme hayvanlarından çekilmiş ve tüm deneme civcivlerine deneme sonuna kadar (41.güne kadar) bitirme yemi sunulmuştur. Deneme boyunca yem ve su hayvanlara serbest olarak sağlanmıştır. Karkas özelliklerinin ve vücut kompozisyonu tespiti için her iki kesim döneminde (21. gün ve 41. gün) 84' er adet civciv kesilmiştir. Yohimbe bark ve Demir dikeni ekstradan broyler civcivlerin, büyüme performansım, karkas özelliklerini ve vücut kompozisyonunu her iki kesim döneminde de etkilememiştir (P>0.05). Sadece yemden yararlanmada, 120 ppm Yohimbe bark grubunda 0.06 (1.58)' lık ve karkas randımanında kontrol grubuna (1.52; %70) göre %1 (%71)' lik yüksek değerler görülmüştür (PO.05). Ayrıca; 120 ppm Yohimbe bark ekstratının kullanıldığı dönemde, karkas erindeki ham kül içeriği %0.19 oranında düşmüştür (P0.05) yohimbe barkın başlangıç yeminden çekilmesi ile karkas etindeki protein birikimi düşmüştür (PO.01). Diğer bir çapraz etki, 120 ppm Demir dikeni uygulanan civcivlerdeki göğüs ağırlığında görülmüştür. 120 ppm Demir Dikeni ekstratının denendiği periyotta (1-21. günler) göğüs ağırlığı etkilenmezken (P>0.05), bu ekstraktm yemden çekilmesi ile etlik civcivlerin göğüs ağırlığı kontrol grubuna göre yaklaşık 66 gr azalmıştır (PO.05). Ayrıca, 120 ppm Demir dikeni ekstraktının yemden çekilmesiyle kontrol grubuna göre yağ birikimi %1 oranında artmıştır (PO.05). 10 ppm testosteron hormonu, kontrol grubuna göre 21. gün vücut ağırlığım düşürmüştür (PO.05). 10 ppm testosteron hormonu, 21. günde kontrol grubuna göre civciv basma tüylenmeyi 2.8 gr arttırmıştır (PO.05). Yine testosteron hormonu 21. günde karkas etindeki protein oranım azaltmış, yağ oranını arttırmıştır (PO.05). Bu sonuçlar göstermiştir ki, testosteron hormonu bu denemede kullanılan broiler civcivler için anabolik değildir. Buna ek olarak; bitkisel ekstratlar, Yohimbe bark ve Demir dikeni en azından broyler civcivlerin büyüme performansım düşürmemiş fakat bunların daha yüksek dozları civcivlerin protein metabolizmaları üzerine etkilerim test etmek için maliyetleri göz önüne alınarak denenmelidir. 2005, 62 sayfa
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INVESTIGATION OF POSSIBLE ANABOLIC EFFECTS OF YOHIMBE BARK {Pausinystalia yohimbe) AND LAND CALTROPS (Tribulus terrestris) EXTRACTS ON GROWTH PERFORMANCE AND BODY COMPOSITION OF BROILER CHICKS This study was carried out at the Selam Animal Research Unit of Agriculture Faculty of Mustafa Kemal University. In this study, it was aimed to investigate the possible anabolic effects of Pausinystalia yohimbe and Tribulus terrestris extracts on growth performance and body composition of broiler chicks. As animal material, one day old mixed sex 357 Ross 308 broiler chicks were obtained commercially. Experimental chicks were distributed equally into seven groups in group size and uniform body weight to make 1 control group and 6 treatment groups (subjected to 60 ppm Pausinystalia yohimbe, 120 ppm Pausinystalia yohimbe, 60 ppm Tribulus terrestris, 120 ppm Tribulus terrestris, 5 ppm testosterone and 10 ppm testosterone supplementation for 21 days) each included 51 birds which were sub-divided into by three for 3 replications each one consisted of 17 birds. Supplementation to diet were withdrawn at 21-d and all experimental birds were offered finisher diet until the end of the study 41-d. During experimental period, birds were offered feed and water ad lib. 84 birds (4 birds for each replicate at each slaughtering time) were slaughtered at 21-d and 41-d to determine their carcass characteristics and body composition. Pausinystalia yohimbe and Tribulus terrestris extracts did not affect growth performance, carcass characteristics and body composition of broiler chicks for both slaughtering time (P>0.05). The only differences were seen in feed conversion ratio about 0.06 high (1.58) and in carcass yield about 1% high (71%) for 120 ppm Pausinystalia yohimbe extract group compared to those (1.52 vs 70%) of control birds (PO.05). Also, 120 ppm Pausinystalia yohimbe extract decreased crude ash content of carcass meat about 0.19% (PO.05) at 21 d. When 120 ppm Pausinystalia yohimbe extract was withdrawn from the starter diet, the protein accretion of carcass meat was decreased (PO.01) even though it was not affected (P>0.05) by he same dose during treatment period 1-21 d. The another approximal effect was seen for breast weight in broiler chicks subjected to 120 ppm Tribulus terrestris extract. When this extract was withdrawn, the breast weight of broiler chicks decreased about 66 g (P0.05).