Pnömatik devrelerin kinematik simülasyonu
Kinematic simulation of pneumatic circuits
- Tez No: 167499
 - Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT BAYSEÇ, PROF.DR. ZAFER SAVAŞ DOĞANTAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Pnömatik devre, simülasyon, Pascal kanunları, Pneumatic circuit, simulation, Pascar's laws
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
II ÖZET PNÖMATİK DEVRELERİN KİNEMATİK SİMÜLASYONU Bu çalışmada, pnömatik devrelerin, bilgisayar ortamında kinematik simülasyonunu gerçekleştiren bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Program kullanıcı etkileşimli çalışmakta olup kullanımı kolaydır. Çalışmada, pnömatik devreler oluşturabilmek için bir devre tasarım arayüzü geliştirilmiştir. Hareketi sorgulanmak istenilen devre için araçlar menüsünden seçilen devre elemanları arasına kullanıcı tarafından bağlantılar yapılarak programa tanıtılır. Bu devrelerin kinematik simülasyonunu gerçekleştirmek için bir hareket analiz algoritması geliştirilmiştir. Bunun yam sıra, oluşturulan devrelerdeki bağlantıları kontrol etmek amacıyla bir kontrol algoritması hazırlanmıştır. Programda bulunan devre elemanları, iki yollu iki konumlu, üç yollu iki konumlu, dört yollu iki konumlu yön denetim valileri, mantık kapılan (ve, veya), tek ve çift etkili lineer pnömatik silindirler ve basınçlı hava kaynağı elemanlarım içermektedir. Sistemi ifade eden denklemler sıfınncı derece denklemler olarak alınmış olup, sadece Pascal kanununa dayanmaktadır. Geliştirilen program ile test amaçlı devreler oluşturularak, bu devrelerin hareket analiz sonuçlan elde edilebilmektedir. 2005, 77 sayfa
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT KINEMATIC SIMULATION OF PNEUMATIC CIRCUITS In this work, a computer program that simulates the kinematics of a pneumatic circuit was developed The program facilities an easy and ergonomics interaction with the user. In this study, a circuit design interface was developed for enabling a pneumatic circuit to be designed. The enquired behaviour of a circuit is introduced to the program by selecting the components used from tab seperated menu, which are then connected to each other by user-defined connection lines. A motion analysis algorithm was developed to simulate the kinematics of the circuits. Besides, a linkage control algorithm was written to check out the links in the circuit. The Components that are available in the program include 2 port-2 position, 3 port-2 position, 4 port-2 position direction control valves, logic gates (and, or), single and double acting linear actuators and supply pressure manifolding. Governing equations representing system elements are chosen to be zeroth order, they are merely an application of the Pascal's law. By use of the developed program, test circuits are designed and, the results of the motion analysis of these circuits were obtained. 2005, 77 page