Doğu Akdeniz Çevlik bölgesi kopepod yoğunlukları, mevsimsel dağılımları ve bunlara etki eden çevresel faktörlerin incelenmesi
Examining the abundance and seasonal distrubition of copepoda and ecological factors that affect them in Eastern Mediterranean, Çevlik region
  1. Tez No: 167497
  2. Yazar: SELMA ALTUNDAĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SİBEL BARGU ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Zooplankton, Kopepod, Doğu Akdeniz, Mevsimsel Dağılım, Ekolojik Faktörler, Zooplankton, Copepoda, Eastern Mediterranean, Seasonal Distrubition, Ecological Factors
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET DOĞU AKDENİZ ÇEVLİK BÖLGESİ KOPEPOD YOĞUNLUKLARI, MEVSİMSEL DAĞ ILIMLARI VE BUNLARA ETKİ EDEN ÇEVRESEL FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Bu çalışmada, Doğu Akdeniz Çevlik bölgesindeki kopepod yoğunlukları, mevsimsel dağılımları ve bunlara etki eden çevresel faktörler incelenmiştir. Kopepod ve diğer zooplankton gruplarının mevsimsel, günlük ve derinliğine bağlı değişimlerinin belirlenmesi, yoğunluklarının tespit edilmesi ve dağılımları üzerinde etkili olan çevresel faktörlerinin belirlenmesi amacıyla, Kasım 2003 -Kasım 2004 arasında, belirlenen 4 farklı istasyonlardan alınan su örnekleri incelenmiştir. Yapılan çalışmada, örnek suların fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarında sıcaklık 13.5-29.2 °C, çözünmüş oksijen 3.2-17.3 mg/L, pH 6.54-8.38, tuzluluk %o 24.6-36.2 arasında değişkenlik göstermiştir. Genel olarak nitrat ve fosfatın düşük miktarlarda olduğu, aynı zamanda fosfatın da nitrattan daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada elde edilen bulgulara göre kopepod genel olarak sonbahar aylarında daha yoğun olarak görülmüş ve günlük dağılımlarına bakıldığında akşam alman yüzey örneklerinde (O.m), kapepoda daha fazla rastlanılmıştır. Ortamın fiziksel ve kimyasal özellikleri bu bölge için normal değerler olarak belirlenirken, sıcaklık ve tuzluluk ile kopepod yoğunluğu arasında az da olsa pozitif bir korelasyon bulunmuştur. Kopepodun görülmediği aylarda genellikle başka zooplankton gruplarının dominant olduğu gözlenmiştir, 2005, 37 Sayfa.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT EXAMINING THE ABUNDANCE AND SEASONAL DISTRUBITION OF COPEPODA AND ECOLOGICAL FACTORS THAT AFFECT THEM IN EASTERN MEDITERRANEAN, ÇEVLİK REGION In the present study, the abundance and seasonal distribution of copepods and ecological factors that affect them were examined in Eastern Mediterranean, Çevlik Region. To determine the seasonal, daily and depth dependent distribution of copepods and other zooplankton groups, water samples, taken from 4 different stations, were studied during November 2003 - November 2004. According to Ihe results of physical-chemical analyses of water samples, temperature was varied between 13.5 and 29.2 C, oxygen 3.2 and 17.3 mg/L, pH 6.54 and 8.38, and salinity 24.6 and 36.2 %o. In general, bom nitrate and phosphate concentrations were found low but phosphate concentration was lower man nitrate. Copepod abundance was found high during Autumn months and in general, ihey were seen more often at night samples (0. m). While environmental factors were found at normal range for the region, positive correlation was found between copepods and temperature, salinity. Other zooplankton groups were seen to be dominant when copepods were absent. 2005, 37 Pages.