Antakya şehri için ulaşım master planı önerisi
A transportation master plan proposal for the city of Antakya
  1. Tez No: 167514
  2. Yazar: ÖNDER ALPAGOT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ OSMAN ATAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Transportation, Master Plan, Traffic Planning, Transportation Improvement, Antakya Urban Transportation Problem
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET ANTAKYA ŞEHRİ İÇİN ULAŞIM MASTER PLANI ÖNERİSİ Ulaşım Master Planı, orta ve uzun dönemde Nazım İmar Planı çerçevesinde ortaya konulan kentsel gelişmenin gerektireceği ulaşım altyapı, işletme sistemleri ile yasal ve örgütsel düzenlemeleri belirleyecek genel eylem planını ve bunun uygulanması için gerekli çalışma ve projelerin hazırlanmasını kapsamaktadır. Mevcut ulaşım sisteminde yer alan ana karayolu şebekesi üzerindeki yol ve kavşak noktalarının ulaşım ve trafik mühendisliği kriterlerine göre gözden geçirilecek, ulaşım sisteminin ve trafik akışlarının iyileştirilmesi için gerekli olan düzenlemelere ek olarak, tüm toplu taşım ve ara-toplu taşım türleri, bisiklet, yük araçları, özel otomobillerden oluşan kentte mevcut tüm bireysel ve toplu taşıma türlerinin işletilmesine ilişkin politikaların belirlenmesi, bunların hat, güzergah, durak ve terminal alanlarının düzenlenmesini, bilet teknolojileri ve fiyatlandırma politikalarının belirlenmesi, özel ulaşım dahil çeşitli ulaşım türlerinin aktarma imkanlarının geliştirilmesi, konularındaki önerileri kapsayan projeler ve raporlar hazırlanmaktadır. Nazım İmar Planı 'nın önerdiği kentsel gelişme stratejileri çerçevesinde, hedef yılı itibariyle orta ve uzun vadede oluşması beklenen yolculuk taleplerinin toplu taşım ağırlıklı bir ulaşım sistemi ile karşılanabilmesi ve Nazım İmar Planı ile öngörülen kentsel gelişmenin ulaşım sistemi ile uyumlandırılarak bu gelişmelerin ulaşım sistemi ile desteklenmesi için kentlerin gelecekte oluşması istenen ulaşım ve trafik sisteminin temel kararların belirlenmesi, bunun oluşması için gerekli ulaşım yatırımları ve önceliklerinin, ulaşım ve trafik sisteminin işletme ve yönetim politika ve ilkelerinin belirlenebilmesi için gerekli çalışmaları kapsamaktadır. Çalışmanın en önemli amacı daha önce yapılmış örneklerden yola çıkarak Antakya şehri için en uygun Ulaşım Master Planı'nın genel hatlarını belirlemek ve bu planın uygulamaya konulabilmesi için gereken önerileri belirlemektir. Bu tezin kapsamında terminaller, oto parklar, yaya yollan, bisiklet yollan ve şehiriçi yol güzergahları incelenmiştir. Yapmış olduğumuz bu çalışmada, Antakya'nın mevcut ulaşım sorunları tek tek ele alınmış ve her bir sorun için çözüm yollan aranmıştır. 2005, 120 sayfa Anahtar Kelimler: Ulaşım, Master Planı, Trafik Düzenlemesi, Ulaşım İyileştirilmesi, Antakya Kent içi Ulaşım Sorunu
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT A TRANSPORTATION MASTER PLAN PROPOSAL FOR THE CITY OF ANTAKYA A Transportation Master Plan covers the project preparation and implementation of general action plan of a Comprehensive City Plan, which includes the infrastructure, management systems, legislature and other issues pertaining city development. In a Master Transportation Plan, roads and junctions on a roadway network in a typical transportation system are evaluated based on transportation and traffic engineering principles. In addition to legislative mandates issued to improve traffic flows, politics concerning management of transportation types, such as car-pooling, bicycle, load vehicles, private automobiles, bus routes, bus terminals and their ticketing technology in a city are outlined in a typical Master Transportation Plan. Towards city development strategies determined by a Comprehensive City Plan, transportation planning, origin-destination predictions, proposed transportation infrastructure that can carry such a demand in the projected time frame, decision making towards traffic systems that are appropriate for cities need to be addressed and aspects such as decision making, management in traffic applications, finance, politics and priorities should be assessed. The aim of this report is to determine the outline of a draft Master Transportation Plan for the city of Antakya by using previously prepared similar plans and suggest recommendations in order to implement such a plan. This thesis covers the evaluation of terminals, automobile park areas, pedestrian and bicycle lanes, and inner city roadways for the city of Antakya. Each problem area is discussed in detail and solutions to these problems are investigated. 2005, 120 pages