Hastane atıksularının karakterizasyonu, arıtılabilirliği ve Eskişehir iline ait bir örnek
Characterization and treatability of hospital wastewaters: A case study on Eskişehir
- Tez No: 167554
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hastane atıksuları, kimyasal arıtım, koagülasyon-flokülasyon, Eskişehir, Hospital wastewaters, chemical treatment, coagulation-flocculation, Eskişehir
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Teşhis ve tedavi amacıyla hastalar üzerinde kullanılan ilaçlar hem hastanelerde, hem de doktorlar tarafından reçetelendirilerek evlerde kullanılmaktadır. Tıbbi maddeler, hastalar tarafından kullanıldıktan sonra bir kısmı metabolizma tarafından kullanılırken, kullanılmayan kısım idrar yoluyla dışarıya atılır. Bu sayede kanalizasyona ve oradan da arıtma tesisine ulaşır. Bu sırada biyolojik olarak bozunmazlarsa yada arıtma tesisinde arıtım sırasında yok edilmezlerse içme sularına karışabilirler. Hastane içinde çeşitli birimlerden gelen sıvı atıklar doğrudan kanalizasyona verilmektedir. Hastane atıksuları; evsel nitelikli atıksulardan ve hasta servisleri, laboratuarlar, morg, kan bankası ve çamaşırhanelerden gelen sulardan oluşmaktadır. Her birimin atıksuyu oldukça yüksek konsantrasyonda bir kirliliğe sahiptir ancak hastanedeki evsel nitelikli atıksularla karıştığı için belirli oranda seyrelmektedir. Her endüstriyel proses potansiyel bir kirlilik kaynağıdır ve meydana gelen bu atıksular için spesifik bir arıtım gerekir. Atıksu arıtımları maliyeti artırır ve bu nedenle atıksu arıtımlarının etkinliğini artırmak için yapılacak her çalışma önemlidir. Bu durum bütün endüstri kollan için aynıdır, ancak tabakhaneler gibi işlenmesi zor atıksuyu olan düşük yada orta ölçekli endüstriler için özellikle önem taşır. Bu tür endüstrilerin atıksuyunu arıtabilmek için sıklıkla kullanılan işlem koagülasyon- flokülasyondur. Bu tez çalışmasında, Eskişehir'de bulunan Anadolu Üniversitesi Mavi Hastane ile Devlet Hastane'sinin atıksuları incelenmiş ve bu atıksuların özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla kimyasal ve bakteriyolojik analizler yapılmıştır. Anadolu Üniversitesi Mavi Hastane atıksularının koagülasyon- flokülasyon yöntemi kullanılarak arıtılabilirliği incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Jar Testi deneyleri yapılmıştır.Öncelikle optimum koagülant dozu ve optimum pH belirlenmiştir.Daha sonra uygun yardımcı koagülant miktarı belirlenmiştir.Alum, FeCU ve kil kullanılarak yapılan bu deneylerde en iyi bulanıklık ve KOt giderim veriminin alum kullanılarak gerçekleştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Medicines for diagnostic and theurapatic purposes are used on patients both in hospitals and at homes after prescribed by doctors. While some of the medical substances are used with metabolisms, some of them excreted by the patients after administration and therefore reach the municipal sewage and wastewater treatment plants with the excretion. If they are not biodegraded or eliminated in the wastewater treatment plants, they are emitted into surface water and finally they may reach drinking water. Hospital wastewaters include wastewaters having household characteristics and wastewaters coming from different departments such as services, laboratories, morgue, blood bank and laundry. Wastewaters from each department are highly contaminated but they seem to be diluted in the wastewaters having domestic characteristics. Every industrial process is a potential source of pollution and requires a specific treatment for the wastes produced. Waste treatments increases the plant cost, therefore any attempt to improve their efficiency is valuable. This applies to all kinds of industries but is particularly important for low or medium added value industries with“difficult”wastes like tanneries. Coagulation-flocculation followed by clarification is the most widely used process for treating the wastewater in this kind of industry. In this study, in this project, the wastewaters from Mavi Hospital and Government Hospital located in Eskişehir were analyzed to define their characteristics. Therefore, chemical and bacteriological analyses were done. Treatment of wastewaters of a Mavi Hospital which was located İn Anadolu University and whose general characteristics have been defined is analyzed using coagulation-flocculation.First of all optimal coagulant dose and optimal pH were found, and then an appropriate auxiliary coagulant quantity was found. For this reason, jar tests were done using alum, FeCfe, and clay, and the most efficient turbidity and COD removal is achieved by using alum.