Ağır metal iyonlarının etkisiyle bitkilerde serbest radikalli lipoperoksidasyonun incelenmesi
Observation of free radical lipoperoxidation in plants with influence of heavy metal ions
  1. Tez No: 167570
  2. Yazar: AZAD PAŞAYEV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAKİ EYCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: yulaf, mısır, nohut, ağır metal, lipidlerin peroksit oksidasyonu (LPO), antioksidan, oats, corn, pea, heavy metal, lipid peroxidation (LPO), antioxidant. 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Doktora Tezi AĞIR METAL İYONLARININ ETKİSİYLE BİTKİLERDE SERBEST RADİKALLİ LİPOPEROKSİDASYONUN İNCELENMESİ Azad PAŞAYEV Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Baki EYCE 2005, 122 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Baki EYCE Prof. Dr. Cengiz DARICI Doç. Dr. Hüseyin KARA Doç. Dr. Celaleddin ÖZTÜRK Yrd. Doç. Dr. Ayvaz ÜNAL Bu çalışma ile biyoaktif ağır metal iyonlarından olan kobalt (Co), molibden (Mo) ve mangan (Mn) ile biyoaktif olmayanlardan kadmiyum (Cd) tuzlarının değişik konsantrasyonlanmn çeşitli bitkilerin organ ve dokularında lipidlerin peroksit oksidasyonuna (LPO) etkisi ve bu etkinin antioksidan-kelatlarla giderilmesi araştırılmıştır. Bunun için; - önce yulaf, mısır ve nohut kök, gövde, yaprak ve tohumlarında ağır metallerin (Cd, Co, Mn ve Mo) çeşitli yollarla bitkilere verilmesi ortamında bu metallerin bitkilerde birikim dinamiği, - ağır metal tuzlarının bitkilere çeşitli yollarla verilmesi sonucu araştırılan bitkilerin organlarında LPO aktivitesi, - ağır metal etkilerinden sonra LPO ürünlerinin birikirrıinin bitkilerin fizyolojik durumuna ve verimliliğine etkisi, - bitkilerde ağır metal tuzlarının etkileri ortamında LPO şiddetinin çeşitli antioksidantlarla tanzim edilmesi incelenmiştir. Yaptığımız araştırmaların genel analizi esasında şunu söyleyebiliriz ki, ağır metaller ister besleyici karışımla, ister toprakla ve isterse de bitkiler üzerine serpmek yoluyla yulaf, mısır ve nohuta verildiğinde ağır metaller (Cd, Co, Mn ve Mo) emilerek translokasyona uğrayıp kök, gövde, yaprak ve tohumda akümüle olmaktadır. Bitki organlarında ağır metallerin birikimi bu organlarda LPO şiddetinin artması ile takip edilir. LPO ürünleri bitkilerde hem vejetasyon ve hem de üreme olayım bozarak çimlenme oranım, genel verimliliği ve 1000 adet tohumun ağırlığım net olarak azaltmaktadır. Çeşitli antioksidanlar, yani kompleks oluşturucu kelatları ve klasik antioksidanlar uygulamakla LPO ürünlerinin hasar verici etkisi önlenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis OBSERVATION OF FREE RADICAL LD?OPEROXTOATION IN PLANTS WITH INFLUENCE OF HEAVY METAL IONS Azad PASHAYEV Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Prof. Dr. Baki EYCE 2005, 122 Pages Jury : Prof. Dr. Baki EYCE Prof. Dr. Cengiz DARICI Doc. Dr. Hüseyin KARA Doc. Dr. Celaleddin ÖZTÜRK Assoc. Prof. Dr. Ayvaz ÜNAL In this scientific research was analysed the determination of the influence of bioactive metals Co, Mn, Mo and non-bioactive metal Cd different salt concentrations on lipid peroxidation (LPO) in different plants and the elimination of this influence with chelat-antioxidants. The procedure was; - The accumulation dynamic of the given heavy metals (Cd, Co, Mn, Mo) in various parts of plant, in the roots, trunks, leaves and in the seeds of oats, corn, and pea were analysed in several different ways, - After analysis of heavy metals, the LPO activity in the plant's organs were analysed, - The effects of heavy metals concentration, LPO accumulated products were compared to the plants physiological condition and yield, - The effects of different antioxidants were analysed on the control of LPO activity of plants affected by heavy metals. According to the general results of our research we can say that heavy metals (Cd, Co, Mn, Mo) given to plants by way of the nutritious mixture, or by way of the soil, or by way of sprinkling above the plants, are accumulated and translocated in the roots, trunks, leaves, and in the seeds of oats, corn, and pea. The accumulation of heavy metals in the plant's organs is followed by rise of LPO activity in these organs. The products of LPO activity by damage or destroy the normal vegetation and the normal reproduction processes of the plants greatly reduces germinate per cent, the general yield and the weight of 1000 seeds. It İs possible to protect the harmful influence of LPO products by applying of different antioxidants (by complex made chelats and classic antioxidants).