Çok sayıda elektron içeren kuantum nokta yapıların elektronik özelliklerinin belirlenmesi
Investigation of electronic properties of quantum dot structures containing many electrons
  1. Tez No: 167571
  2. Yazar: BERNA GÜLVEREN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET TOMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuantum nokta yapılar, Thomas-Fermi yaklaşımı, Genetik Algoritma m, Quantum dot structures, Thomas- Fermi approximation, Genetic Algorithm IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÇOK SAYIDA ELEKTRON İÇEREN KUANTUM NOKTA YAPDLARIN ELEKTRONİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Berna Gülveren Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Damşman:Prof. Dr. Mehmet Tomak Doç.Dr. Ülfet Atav 2005, 82 sayfa Jüri: Prof. Dr. Mehmet Tomak Doç.Dr. Ülfet Atav Doç.Dr. Haluk Şafak Doç.Dr. Ayhan Özmen Yrd.Doç JOr. Hayrettin Küçükçelebi Bu çalışmada, N etkileşen elektrondan oluşan kuantum nokta yapının elektronik özellikleri teorik olarak araştırılmıştır. Bu amaçla, öncelikle sonsuz potansiyelle sınırlandırılmış tek elektron ve safsızlıktan oluşan basit yapı ele alınmıştır. Daha sonra N elektrondan oluşan harmonik olarak smırlandmlmış iki boyutlu kuantum nokta yapılar için hesaplamalar, Thomas-Fermi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Hesaplamalarda, varyasyonel yöntem, Genetik Algoritma yöntemi, sonlu fark yöntemi gibi birkaç farklı yöntem kullamlmıştır. Safsızhk, elektron-elektron (e-e) etkileşimi, sınırlandırma şiddeti ve sıcaklığın, sistemin fiziksel özelliklerinin belirlenmesindeki etkisi de tartışılmıştır. Thomas- Fermi yönteminin farklı sayıda elektrondan oluşan kuantum nokta yapıların fiziksel özelliHerinin belirlenmesindeki etkinliği, diğer yöntemlerle elde edilen sonuçlarla karşılaştırılarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis INVESTIGATION OF ELECTRONIC PROPERTIES OF QUANTUM DOT STRUCTURES CONTAINING MANY ELECTRONS Berna Gülveren Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Tomak Assoc. Prof. Dr.Ülfet Atav 2005, 82 pages Jury: Prof. Dr. Mehmet Tomak Assoc. Prof. Dr.Ülfet Atav Assoc. Prof. Dr.Haluk Şafak Assoc. Prof. Dr.Ayhan Özmen Assist. Prof. Dr. Hayrettin Küçttkçelebi In this study, the electronic properties of quantum dot structures containing N interacting electrons have been investigated theoretically. For this purpose, firstly a simple infinitely confined structure composed of electron and impurity has been considered. Then calculations have been performed by using the Thomas-Fermi approximation for two dimensional harmonically confined quantum dot system containing N electrons. The numerical methods like the variational method, Genetic Algorithm, finite difference have been used in all calculations. The effects of impurity, e-e interaction, strength of confinement and temperature on the physical properties of the quantum dot system have also been discussed. The efficiency of Thomas-Fermi approximation in calculations has been investigated by comparing the results with those obtained by other techniques.