Lineer olmayan zaman serisi modelleri
Nonlinear time series models
  1. Tez No: 167577
  2. Yazar: İSMAİL KINACI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AŞIR GENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer zaman serisi, Lineer olmayan zaman serisi, durağanlık, parametre tahmini u, Linear time series, Nonlinear time series, Stationarity, Parameter estimation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Doktora Tezi LİNEER OLMAYAN ZAMAN SERİSİ MODELLERİ ismail KINACI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Aşır GENÇ 2005, 98 Sayfa Jüri: Yrd.Doç.Dr. Aşır GENÇ Prof.Dr. Durmuş BOZKURT Doç.Dr. Yılmaz AKDİ Yrd.Doç.Dr. M. Fedai KAYA Yrd.Doç.Dr. Mustafa SEMİZ Bir zaman serisi zaman içinde periyodik olarak yapılan gözlemlerin bir dizisidir. Gerçek hayatta karşılaşılan bir zaman serisi için genelde ilk önce lineer bir zaman serisi modeli düşünülmektedir. Çünkü lineer modeller ile geleneksel teori ve uygulamaların işlerliği açısından istatistiksel sonuç çıkarımlarda ve öngörülerde bulunmak oldukça kolaydır. Ancak bazı durumlarda lineer zaman serisi modelleriseriyi açıklamakta yetersiz kalmakta ve lineer olmayan zaman serisi modellerinin kullanılması kaçınılmaz olmaktadır. Çalışmada genel bir teori verildikten sonra uygulama olarak Türkiye'deki 23.02.2001 ile 07.07.2004 tarihleri arasındaki günlük altın satış fiyatları (TL/gr) serisi yardımıyla günlük altın satış fiyatına uygun bir zaman serisi modeli elde edilmeye çalışılmıştır. Bu seri için önce ARMA(p,q), p,q = 0,1,..., 5 modelleri arasından uygun bir lineer zaman serisi modeli ve lineer olmayan bazı zaman serisi modelleri arasından da lineer olmayan bir model belirlenmiştir. Daha sonra bu iki model için karşılaştırmalı sonuçlar ele alınmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctora Thesis NONLINEAR TIME SERIES MODELS Ismail KINACI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Ass.Prof.Dr. Aşır GENÇ 2005, 98 Page Jury: Ass.Prof.Dr. Aşır GENÇ Prof.Dr. Durmuş BOZKURT Assoc.Prof.Dr. Yılmaz AKDİ Ass.Prof.Dr. M. Fedai KAYA Ass.Prof.Dr. Mustafa SEMİZ A time series is a sequence of observations made periodically within time. For time series that are met in real situations, generally first of all linear time series models are concerned. This depends on the fact that by linear models it is easier to make statistical inferences and forecasts. However, in some cases, linear time series models can be insufficient to explain the series and in this condition it is inevitable to usage of nonlinear time series models. In this study, the series of daily gold sale costs m(TL/gr) in Turkey between the dates 23.02.2001 and 07.07.2004 are used. Then, a suitable linear time series model among the ARMA(p, q), p,q = 0,1,...,5 models and a suitable nonlinear model among the nonlinear time series models are chosen for this series. Finally, the results obtained from these two models are discussed comperatively.