Çok elektronlu atomlarda elektronik geçişler
Electronic transitions on many electron atoms
- Tez No: 167578
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAMDİ ŞÜKÜR KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: En zayıf bağlı elektron potansiyel model teorisi, Racah yöntemi, iki foton soğurma tesir kesiti İİİ, Weakest Bound Electron Potential Model Theory, Racah method, two photon absorption cross-section IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÇOK ELEKTRONLU ATOMLARDA ELEKTRONİK GEÇİŞLER Gültekin ÇELİK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilin» Dalı Danışman : Doç. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ 2005, 185 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Doç.Dr. Hamdi Şükür KILIÇ Doç.Dr. Mevlüt DOĞAN Yrd.Doç.Dr. Kemal AYDIN Yrd.Doç.Dr. Erhan AKIN Bu çalışmada Azot atomunda tek foton geçişine yasak fakat iki foton geçişine izinli olan 2p ve 3p seviyelerine ait bazı ince yapı seviyeleri arasındaki geçişler için iki foton soğurma tesir kesitleri sınırlandırılmış toplam yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Tesir kesitleri hesaplamalarında açısal katsayılar Racah yöntemiyle, radyal geçiş integralleri ise üç farklı yöntem kullanılarak belirlenmiştir. En zayıf bağlı elektron potansiyel model teorisi (WBEPMT) kullanılarak Karbon atomunda elektrik dipol osilatör şiddetleri Azot ve Flor atomlarında elektrik dipol geçiş olasılıkları hesaplanmıştır. Osilatör şiddetleri ve geçiş olasılıkları için hesaplanan değerler diğer deneysel ve teorik yöntemler kullanılarak elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Azot atomunda iki foton soğurma tesir kesitleri için elde edilen sonuçlar Omidvar'ın değerleriyle karşılaştırılmıştır Bu çalışmada elde edilen sonuçların literatürle uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis ELECTRONIC TRANSITIONS ON MANY ELECTRON ATOMS Gfiltekin ÇELİK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ 2005, 185 pages Jury: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Assoc Prof. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ Assoc. Prof. Dr. Mevlüt DO?AN Asst Prof. Dr. Kemal AYDIN Asst Prof. Dr. Erhan AKIN In this study, two photon absorption cross-sections for transitions between some fine structure levels belonging to 2p and 3p levels in Nitrogen atom which is forbidden for single photon transitions but allowed for two photon transitions have been calculated using truncated summation method. In the cross-sections calculations, angular coefficients have been calculated using Racah methods and radial transition integrals have been determinated using three different methods. Moreover electric dipole oscillator strenghts in Carbon atom and transition probabilities in Nitrogen and Fluorine atoms have been calculated using Weakest Bound Electron Potential Model Theory (WBEPMT). The calculated values for oscillator strenghts and transition probabilities have been compared to their some results available in literatüre obtained either experimentally or calculated theoretically. The results obtained for two photons absorption cross-sections for Nitrogen atom have been compared to values that given by Omidvar. It has been concluded that the results obtained in this study are in well agreement with the literature.