Konya kent merkezi yeşil alanlarının sulanmasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
The problems faced in irrigation of the green areas and suggestions to solve them in Konya centrum
  1. Tez No: 167581
  2. Yazar: MEHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çim, Yeşil Alan Sulaması, Bitki Su Tüketimi, Bitki Katsayısı, Grass, Green Fields Irrigation, Evapotranspiration, Crop Coefficient
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Doktora Tezi KONYA KENT MERKEZİ YEŞİL ALANLARININ SULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Mehmet ŞAHİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mehmet KARA 2005, Sayfa: 125 Jüri : Prof. Dr. Mehmet KARA Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN Prof. Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ Doç.Dr. Hüseyin ŞİMŞEK Yrd.Doç.Dr. Serpil ÖNDER Bu araştırma ile Konya kent merkezindeki yeşil alanların toprak özellikleri ve buraların sulanmasında uygulanan sulama yöntemleri, sulama zaman ve süreleri, su tüketim miktarları, sulama suyu kayıpları ve sulama randımanları belirlenmiş, yeşil alanların büyük bir oranım oluşturan çim bitkisinin günlük ve mevsimlik su tüketimi, hem arazi denemeleri ile normal ve kısıtlı sulama koşullarında ölçülmüş hem de meteorolojik verilere dayalı yöntemlerle hesaplanmıştır. Elde edilen değerler yardımıyla normal ve kısıtlı sulama (Faydalı su kapasitesinin %60, %50, %40, %30'u) koşullarındaki sulama suyu ihtiyaçları hesaplanıp, mevcut uygulamalardaki sulama suyu tüketimleri ile karşılaştırılmıştır. Yapılan araştırma ve deneme sonuçlarına göre, Mayıs-Ekim aylarını kapsayan sulama döneminde tam sulama koşullarında çim bitkisi su tüketimi 771 mm, sulama suyu ihtiyacı ise 803 mm olarak ölçülmüştür. Deneme ile bulunan günlük su tüketimine en yakın değerleri, meteorolojik verilere dayalı hesap yöntemlerinden Penman- Monteith yöntemi vermiştir ve bitki katsayısı (Kc) değerleri 0.91-1.01 arasında bulunmuştur. Konya Büyükşehir Belediyesi çim alanlarının; % 17.4'ünün sabit başlıklı yağmurlama, % 24.8'inin taşınabilir tekil başlıklı yağmurlama ve % 57.8'inin ise hortumla (el ile) sulama yöntemi ile sulandığı tesbit edilmiş, bu uygulamalarda sulama randımanları sırası ile; % 71, % 63 ve % 46.5 olarak ölçülmüştür. Sulama mevsimi boyunca uygulanan sulama şüyu miktarlarının ortalama değerleri ise sabit başlıkla sulamada 1609 mm, taşınabilir tekil başlıkla sulamada 2106 ve hortumla sulamada 2871 olarak hesaplanmıştır. Bu değerler, deneme ile-bulunan sulama suyu miktarına göre sırasıyla; % 100, % 162 ve % 257 daha fazladır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE PROBLEMS FACED IN IRRIGATION OF THE GREEN AREAS AND SUGGESTIONS TO SOLVE THEM IN KONYA CENTRUM Mehmet ŞAHİN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor : Prof. Dr. Mehmet KARA 2005, Page: 125 Jury: Prof.Dr. Mehmet KARA Prof.Dr. Saim KARAKAPLAN Prof-Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ Doç-Dr. Hüseyin ŞİMŞEK Yrd.Doç.Dr. Serpil ÖNDER The primary goal of me present study was to determine soil characteristics, irrigation methods, irrigation time and periods, actual evapotranspiration values, irrigation water losses and irrigation efficiencies in irrigated green fields of Konya city centrum. Dairy and seasonal evapotranspiration of grass plant which constitutes most of Hie green fields were measured with both field trials under foil and limited irrigation conditions and methods based on meteorological data. The irrigation water requirements under fiili and limited irrigation (%60, %S0, %40, %30 of available water) conditions were determined by using the data obtained and these results were compared with the current irrigation water consumptions. According to the results, the evapotranspiration and irrigation water requirements of grass plant under full irrigation condition during the irrigation period (May-October) were measured as 771 and 803 mm, respectively. Dairy evapotranspiration values found by field trial approximately had the same values found by Penman Monteith method and plant coefficient (Kc) values determined by foe Penman Monteith method ranged from 0.91 - 1.01. The rates of irrigation methods used for grass fields of Konya city centrum were found as; 17.4 %, 24.8 %, 57.8 % for stable sprinkler (pop-up), portable singular sprinkler and hose irigation (by hand) and also irrigation efficiencies were measured as 71 %, 63 % and 463 %, respectively. The irrigation water requirements of the green fields during foe irrigation period were determined as 1609, 2106 and 2871 mm for stable sprinkler, portable singular sprinkler and by hose (by hand) irrigation methods, respectively. These values are high compared to irrigation water requirements in field trials as 100 %, 162 % and 257 %, respectively.