Kısmi betonarme perde duvar ile güçlendirilmiş deprem davranışı zayıf sünek olmayan betonarme çerçevelerin deprem davranışı
The seismic behavior of non-ductile reinforced concrete frames having poor seismic performance with partially reinforced concrete shear walls
  1. Tez No: 167582
  2. Yazar: GÜNNUR YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR KALTAKCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reinforced concrete frame, partially reinforced concrete shear wall, horizontal reversed-cyclic loading, strengthening, CFRP, strengthening with angle, pushover analysis, earthquake effects. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 389
Özet
ÖZET Doktora Tezi KISMİ BETONARME PERDE DUVAR ÎLE GÜÇLENDİRİLMİŞ DEPREM DAVRANIŞI ZAYD7 SÜNEK OLMAYAN BETONARME ÇERÇEVELERİN DEPREM DAVRANIŞI Günnur YAVUZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. M. Yaşar KALTAKCI 2005, 361 sayfa Jüri: Prof.Dr. M. Yaşar KALTAKCI Prof.Dr. Ergin ATIMTAY Prof.Dr. Kerim ÇINAR Yrd.Doc.Dr. Rıfat SEZER Yrd.Doç.Dr. Mehmet KAMANLI Ülkemiz, dünyanın önemli deprem kuşaklarından biri üzerinde yer almaktadır. Ülkemiz topraklarının alan olarak yarıya yakınını kaplayan ve ülke nüfusunun yaklaşık 2/3 'ünün bulunduğu 1. ve 2. derece deprem bölgeleri olarak adlandırılan alanlarda deprem riskinin yüksek olduğu bilinmektedir. Ülkemizde halen karşılaşılan önemli sorunlardan biri, özellikle önemli deprem bölgelerinde (1. ve 2. derece deprem bölgeleri) hasar görmemiş ve kullanılmakta olan çok sayıda binanın öngörülen depremlere karşı yeterli güvenliğinin olmaması ve taşıyıcı sisteminin orta şiddetteki bir deprem karşısında bile, büyük oranda hasara uğrayacak, hatta göçebilecek durumda olmasıdır. Bu nedenle, deprem yüküne karşı dayanımı ve rijitliği yetersiz, hasar görmemiş ancak, deprem davranışı zayıf ve sünek olmayan betonarme çerçevelerin depreme dayanıklı duruma getirilmesi gerekmektedir.Bu çalışmada, öncelikle yapım aşamasında sık olarak görülen hatalara sahip olarak üretilmiş, deprem davranışı zayıf, sünek olmayan çok açıklıklı ve çok katlı betonarme çerçevelerin, deprem etkisini benzeştiren tersinir tekrarlanır yatay yükleme altındaki davranışı incelenmiş; daha sonra kullanım amacına göre bırakılan boşlukları dikkate alacak biçimde hasarsız çerçeveye kısmi betonarme perde duvar eklenmesiyle yapılan sistem iyileştirmesi/güçlendirme sonucu ortaya çıkan davranış incelenmiştir. Bu amaçla, 1/3 ölçekli, 2 adet boş, 4 adet de orta kolona çerçevede kullanım amacına göre bırakılması gereken boşlukları dikkate alacak uzunlukta kısmi betonarme perde duvar ilaveli (perde yüksekliği/perde uzunluğu oram değiştirilerek) betonarme çerçeve sisteminin düşey konumda, tersinir tekrarlanır yatay yükleme etkisi altındaki davranışı incelenmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, deprem davranışı zayıf olan ve kısmi betonarme perde duvarla güçlendirilmiş betonarme çerçevelerin taşıma gücü, dayanım, rijitlik, enerji tüketme kapasiteleri gibi özellikleri ile davranışları elde edilmiştir. Yapılan analitik çalışmada ise, deney elemanlarının gerçek malzeme dayanımları kullanılarak SAP2000 programında pushover analiz gerçekleştirilmiş ve deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Düşey elemanlar için, RESPONSE20Û0 programında kesitlerle ilgili elde edilen sonuçlarla, deneysel değerler karşılaştırılmıştır. Son bölümde ise, elde edilen deneysel ve analitik sonuçlar değerlendirilmiştir. ANAHTAR KELİME: Betonarme çerçeve, kısmi betonarme perde duvar, tersinir- tekrarlanır yatay yük, güçlendirme, CFRP, korniyer takviyesi, pushover analiz, deprem etkisi II
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE SEISMIC BEHAVIOUR OF NON-DUCTILE REINFORCED CONCRETE FRAMES HAVING POOR SEISMIC PERFORMANCE WITH PARTIALLY REINFORCED CONCRETE SHEAR WALLS Günnur YAVUZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. M. Yaşar KALTAKCI 2005, 361 pages Jury: ProfcDr. M. Yaşar KALTAKCI Prof.Dr. Ergin ATEVITAY Prof.Dr. Kerim ÇINAR Assist.Prof.Dr. Rıfat SEZER Assist.Prof.Dr. Mehmet KAMANLI Our country is on one of the most important earthquake zones of the world. It is known that, in 1. and 2. degree seismic zones, earthquake risk is high and 2/3 portion of population of Turkey is living in this region which is Vz of Turkey's area. Especially on important seismic zones (1. and 2. degree seismic zones), there are a lot of unstrengthening and undamaged building. These type of buildings have been used and these may damage in a moderate earthquake. Therefore, these non-ductile buildings which haven't adequate strength and stiffness to resist earthquake effects and have poor earthquake bahaviour, have to be made to resist earthquake. In this study, first the behaviour of multi bay-multi story non-ductile reinforced concrete frames having poor seismic performance, was investigated under IIIhorizontal reversed-cyclic loading and then undamaged frames which have these details, were strengthened by means of partially reinforced concrete shear walls. These strengthened frames were tested under horizontal reversed-çyclic loading. For this purpose, 2 unstrengthened frames and 4 frames that were strengthened with partially reinforced concrete shear wall at the middle column(be varied shear wall height/shear wall length ratio) were manufactured and then the behaviour of new system's behaviour under horizontal reversed-cyclic loading were tested at vertical position. By analyzing test results, the ultimate lateral load capacities, stiffness, energy absorption capacities and experimental behaviours of these specimens were obtained. In the analytical study, pushover analysis was performed by using real material properties in SAP2000 computer programme and results obtained from experiments were compared with these results. For vertical members, RESPONSE2000 computer program was used, and compared with test results. In the last part of the study, results obtained from experiments and analytical studies had been evaluated.