Güç transformatör kayıplarına harmoniklerin etkisi
The effect of the harmonics on the power transformer losses
  1. Tez No: 167587
  2. Yazar: MUSTAFA YAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ASIM KASAPOĞLU, Y.DOÇ.DR. ABDULLAH ÜRKMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Harmonikler, lineer olmayan yük, transformatör kayıpları, eşdeğer devre, dengesiz yük ıı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET Doktora Tezi GÜÇ TRANSFORMATÖR KAYIPLARINA HARMONİKLERİN ETKİSİ Mustafa YAĞCI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı L Danışman: Yrd.Doç. Dr. Abdullah ÜRKMEZ 11. Danışman: Prof.Dr. Asım KASAPOĞLU 2005, 127 sayfa Jüri: Prof. Dr. Mehmet BAYRAK Prof. Dr. Asım KASAPOĞLU Doç. Dr. Şirzat KAHRAMANLI Yrd.Doç. Dr. Abdullah ÜRKMEZ Yrd.Doc. Dr. M. Salih TACİ Bu çalışmada bir fazlı ve üç fazlı transformatörlerin analizine yönelik temel bilgiler verildikten sonra transformatörün lineer ve lineer olmayan eşdeğer devre modelleri üzerinde durulmuştur. Transformatörün eşdeğer devresinden faydalanarak devre analizi tekniği ile harmonikli durumdaki parametrelerin hesabına yönelik yeni bir yaklaşım ortaya konulmuştur. Deney donanımında ağırlıklı olarak üç fazlı çekirdek tipi 4 kVA, 400/230 V, 50 Hz,Yy0 bağlantı grubundan bir transformatör ile yine farklı özelliklere sahip,üç fazlı ikinci bir transformatör kullanılmıştır. Söz konusu ikinci tip üç fazlı transformatör gerçekte her biri 500VA, 220/110 V, 50 Hz mantel tipi tek fazlı transformatörlerin Yy0 bağlanmasıyla oluşturulmuştur. Deneysel verilerin elde edilmesi için donanımda kullanılmak üzere farklı elektriksel özelliklere sahip dört adet yük seçilmiştir. Transformatörlerin beslenmesi için ise dalga şekli sinusoidal ve sinusoidal olmayan gerilim kaynakları kullanılmıştır.Bu besleme ve yük tiplerinde transformatörlerin harmoniklerdenetkileşimi, primer ve sekondere bağlanan iki harmonik analizör cihazı ile eş zamanlı ölçülmüştür. Microsoft-Excel programında eşdeğer devre elemanları her harmonik bileşen için ayrı ayrı hesaplanmıştır Ölçülen ve hesaplanan değerlerden ağırlıklı olarak her iki tipteki üç fazlı transformatörün primer ve sekonder devrelerinin bakır kayıpları, demir kayıpları ile transformatörlerin toplam verimleri hesaplanmıştır. Ölçüm ve hesaplamalar besleme gerilim kaynaklan ve dört farklı yük durumu için ayrı ayrı yapılarak sonuçlar karşılaştırılmıştır. Ayrıca üç fazlı transformatörlerin her biri için K faktörleri ve yine her bir durum için gerilim ve akım THD'leri elde edilmiştir. Özellikle deneysel ölçümlerden elde edilen veriler lineer olmayan yük şartlarında, transformatörlerin K faktörleri ile THD değerlerinin bilhassa sistemde üretilen küçük dereceli harmoniklerden ciddi olarak etkilendiklerini kanıtlamıştır. Ölçüm sonuçlan ile teorik olarak elde edilen sonuçların büyük çapta birbirini doğruladıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE EFFECT OF THE HARMONICS ON THE POWER TRANSFORMER LOSSES Mustafa YA?CI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical-Electronics Engineering I. SupervisonAsistProf. Dr. Abdullah ÜRKMEZ II.SupervisonProSVDr. Asım KASAPO?LU 2005, 127 pages Jury: Prof. Dr. Mehmet BAYRAK Prof. Dr. Asım KASAPO?LU AsistProf. Dr. Şirzat KAHRAMANLI AsİstProf. Dr.. Abdullah ÜRKMEZ AsistProf. Dr. M. Salih TACİ In this study, after giving basic information about analysis of transformer with one phase and three phases, linear and nonlinear equivalent circuit models of transformer are dwelt upon. A new approach to the calculation of parameters in the harmonic state is proved by utilizing transformer equivalent circuit and using the circuit analysis technique. In the experiment equipment, the transformer with three phases, core type from the connecting group 4 kVA, 400 / 230 V, 50 Hz, Yy0 and another transformer with three phases which have different properties are used. The second type transformer min question is formed by the Yy0 connection of the transformer with one phase each of which is really 500 VA, 220 / 110 V, 50 Hz mantel type. Four loads with various electrical features in order to use in the equipment for obtaining experimental data. Sinusoidal and nonsinusoidal wave type voltage sources are used to feed the transformers. In these supply and load types, the interaction of the transformers from the harmonics is simultaneously measured by two harmonics analysers connected to primary and secondary. In Microsoft - Excel programme, equivalent circuit components are separetly calculated for each harmonic component. By means of measured and estimated values, copper losses and iron losses of primary and secondary circuit of the transformer with three phases and total efficiencies of the transformer are calculated. All the measurements and calculations for supply voltage sources and four different loads are executed separetly and results are compared. In addition, K factors for each the transformers with three phases and voltage and current THD are also obtained for each case. Especially the data obtained from the experimental measurements have proved that K factors of the transformers and THD values are seriously influenced by minor graded harmonics produced in the system. It is seen that the measurement results and the results obtained theoretically confirm each other. Key Words Harmonics, nonlinear load, transformer losses, equivalent circuit, unbalanced load. IV