Nonsinüsoidal büyüklüklerin kayıplara etkisi
The Effects of nonsinusoidal magnitudes on losses
  1. Tez No: 84958
  2. Yazar: SERKAN CANSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL KOCATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nonsinüsoidal Büyüklükler, Harmonikler, Ek kayıplar, Fourier serisi, Transformatörler, Nonsinusoidal Magnitudes, Harmonics, Addition Losses, Fourier Series, Transformers
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Elektrik enerji sistemlerindeki akım ve gerilim dalga şekillerinin sinusoidal biçimde olması istenir. Fakat sisteme bağlanan yan iletkenler, transformatör ve motor gibi nonlineer elemanlar dalga şeklinin bozulmasına sebep olurlar. Bu durumda enerji sisteminde nonsinüsoidal akım ve gerilimler meydana gelecektir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak nonlineer elemanların kullanımının her geçen gün artması, harmonikli akım ve gerilimlerin güç sisteminde etkilerinin ihmal edilemez seviyelere ulaşmasına sebep olmuştur. Bu çalışmada, öncelikle harmoniklerin oluşmasına sebep olan kaynaklar tanıtılmış, ardından harmoniklerin enerji sistemlerindeki elemanlar üzerindeki etkileri incelenmiştir. 4. bölümde harmoniklerin analizi için fourier serisinin elde edilmesi anlatılmıştır. Beşinci bölümde ise harmoniklerin sistemde ve özellikle transformatörler üzerinde oluşturduğu ek kayıplar incelenmiş ve formülleri ortaya konulmuştur. Sayısal uygulama bölümünde ise, bir dağıtım sistemi gözönüne alınarak buradaki dağıtım transformatöründe ek kayıpların harmonik derecesine bağlı değişimleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is essential that the current and voltage wave shapes in electrical energy systems should be sinusoidal form. But nonlinear elements such as semiconductor, transformer and motor cause distortion on sinusoidal wave shape. Thus, it takes place nonsinusoidal currents and voltages in the electrical energy system. According to technology improvoments, the increasing use of nonlinear components, it reaches it can not be negligable levels as harmonic current and voltages the effect on power systems. In the thesis, firstly, it is depicted the sources causing harmonics and then, it is studied the effect of harmonics on energy systems. It is explorned fourier series for harmonics analysis in fourth chapter. In fifth section, it is shown addition losses of system and especially transformers caused by harmonics with necessary equations. In the application chapter, it is calculated for a energy distribution system, the changes according to the harmonic degree of the addition loses in the distribution transfer.