Çavdar bitkisinde (Secale cerale L.) bazı karakterlerin büyüme analizleri
Growth analysis of some characters in rye plants (Cerale L.)
- Tez No: 167588
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDURRAHMAN TOZLUCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Çavdar, büyüme, büyüme analizleri, büyüme eğrilerinin karşılaştırılması, Rye, growth, growth analysis, growth curves, model comparison u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÇAVDAR BİTKİSİNDE (Secale cerale L.) BAZI KARAKTERLERİN BÜYÜME ANALİZLERİ Ufuk KARADAVUT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Yard. Doç. Dr. Abdurrahman TOZLUCA 2005, 83 Sayfa Jüri: Yard. Doç. Dr. Abdurrahman TOZLUCA Doç. Dr. Ensar BAŞPINAR Doç. Dr. Mehmet Ali YILDIZ Yard. Doç. Dr. Aşır GENÇ Yard. Doç. Dr. Seyit Ali KAYIŞ Bu çalışmada, farklı büyüme modelleri kullanarak çavdar bitkisinin çeşitli karakterlerine ait büyüme eğrilerini en iyi belirleyen modelin tespiti amaçlanmıştır. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün deneme arazilerinde yürütülen çalışmada Aslım çavdar çeşidi kullanılmıştır. Model olarak Lojistik, Gompertz, Richards ve Weibull büyüme modelleri değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmada çavdar bitkisine ait bitki boyu, toprak üstü taze ve kuru ağırlığı, sap taze ve kuru ağırlığı, kök taze ve kuru ağırlıkları ile yaprak taze ve kuru ağırlığı özellikleri kullanılmıştır.. Sonuç olarak, bitki boyu ve kök kuru ağırlığına Richards modeli iyi uyum, diğer karakterlerde ise Weibull modeli daha iyi uyum göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis GROWTH ANALYSIS OF SOME CHARACTERS IN RYE PLANTS (Secale cerale L.) Ufuk KARAD AVUT Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Adviser : Assist. Prof. Dr. Abdurrahman TOZLUCA 2005, 83 Pages Jury: Assist. Prof. Dr. Abdurrahman TOZLUCA Doç. Dr. Ensar BASPINAR Doç. Dr. Mehmet Ali YILDIZ Yard. Doç. Dr. Aşır GENÇ Yard. Doç. Dr. Seyit Ali KAYIŞ In this study, goodness of fit of different growth curves to different characters of Rye plant were evaluated. Thes study was carried out in experimental station of Bahri Dağdaş International Agricultural Research Institute with Aslım rye cultivar. Logistic, Gompertz, Richards and Weibull growth models were tested. Characters measured were plant height, total plant fresh and dry weight under ground, shoot fresh and dry weight, root fresh and dry weight, leaf fresh and dry weight. Results show that plant height and root dry weight were modelled beter by fitting by Richards model, However, for other characters by Weibull model.