Kışlık baklagil yem bitkileri tahıl karışımlarından farklı ekim methotlarının verim ve verim unsurlarına etkisi
The effect of different sowing methods on yield and yield components of mixtures of winter creals and legume forage crops
- Tez No: 167605
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekim Metotları, Baklagil Yem Bitkileri ve Tahıl Karışımları, Botanik Kompozisyon, Ham Protein Oram ve Verimi, Yeşil ve Kuru Ot Verimi, Sowing Methods, Mixtures of Cereals and Legume Forage, Botanical Composition, Crude Protein Ratios and Yield, Green Forage and Hay Yield. n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
öz Yüksek Lisans Tezi KIŞLIK B AKLAGİL YEM BİTKİLERİ TAHIL KARIŞIMLARINDA FARKLI EKİM METOTLARININ VERİM VE VERİM UNSURLARINA ETKİSİ Nurberdi Gummadov Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ramazan Acar 2005, sayfa: 67 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Ramazan Acar Pro£ Dr. Mevlüt Mülayim Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tamkoç Bu araştırma, ara ürün olarak kışlık baklagil yem bitkileri tahıl karışımlarının farklı ekim metotlarında ekimi yapılarak verim ve bazı verim unsurları üzerine tesirini belirlemek amacıyla Konya da yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak buğdaygillerden arpa (Karatay - 94) ve triticale (Tatlıcak - 97), baklagillerden ise macar fiği (Tarım beyazı - 98) ve tüylü fiği (Selçuklu - 2002) kullanılmıştır. Denemede 4 farklı ekim metodu uygulanmış. Bunlar alternatif, çapraz, karışım halinde aynı sıraya ve karışım halinde çapraz ekim şeklindedir. Ekim metotlarımızın hepsinde de uygulanan tohum miktarı ve baklagil (% 65) + tahıl (% 35) oranlan aynı olmuştur. Araştırmada bitki boyu, yeşil ve kuru ot verimleri, botanik kompozisyon, ham protein oram ve ham protein verimi tespit edilmiştir. En yüksek yeşil ot ve en yüksek kuru ot verimleri sırasıyla 4375 kg/da ve 1091,66 kg/da olarak macar fiği + arpa karışımından elde edilmiştir. En yüksek ham protein oram (ortalama %11) ve ham protein verimi (ortalama 130.55 kg/da) macar fiği + arpa karışımından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF DIFFERENT SOWING METHODS ON YTELD AND YD2LD COMPONENTS OF MIXTURES OF WINTER CEREALS AND LEGUME FORAGE CROPS Nurberdi GUMMADOV Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor. Asist. Prof. Dr. Ramazan ACAR 2005, page; 67 Juri: Asist. Prof. Dr. Ramazan ACAR Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYTM Asist. Prof. Dr. Ahmet TAMKOÇ This research was conducted to determine the effect of different sowing methods on yield and yield components of mixtures of cereals (%35) and legume forage crops (%65). The experiment was designed according to the“Split Plots on Randomized Complete Block”experimental design with three replications in Konya. In the research“Karatay - 94”barley cv,“Tathcak - 97”triticale ev,“Tarım beyazı - 98”hungarian vetch cv5“Selçuklu - 2002”hairy vetch as the experimental materials and four different sowing methods (alternate, cross, mixed and cross - mixed sowing) were taken as factors. At this research as plant height, green forage and hay yields, botanical composition, crude protein ratio and yield were determined. Maximum green forage and hay yield were obtained from mixed hungarian vetch and barley (4375 kg/da and 1091 kg/da, respectively). Maximum crude protein ratio (%11) and crude protein yield (130.55 kg/da) were also obtained from mixed hungarian vetch and barley.