Biyodizel üretiminde yıkama prosesinin yakıt özelliklerine etkisi
The effects of washing process on fuel properties in biodiesel product
- Tez No: 167610
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Cottonseed Oil, Biodiesel, Washing Process, Transesterification
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİYODİZEL ÜRETİMİNDE YIKAMA PROSESİNİN YAKIT ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Mehmet ÇELİK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ali KAHRAMAN 2005, 62 Sayfa Jüri: Prof.Dr. Ayhan DEMİRBAŞ Doç.Dr. Mustafa ACAROĞLU Yrd.Doç.Dr. Ali KAHRAMAN Bitkisel yağlar ve bunlardan elde edilen yakıtlar içinde özellikle“ biyodizel”dünya çapında giderek artan ilgiye sahiptir. Fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından termik motorlarda önemli bir yakıt kaynağı haline gelmiştir. Bu çalışmada, yağ oranı az olmasına rağmen, Türkiye'deki ekim alanın fazla olması sebebiyle rafine pamuk yağı tercih edilmiştir. Biyodizel üretiminde en yaygın yöntem olan transesterifikasyon yöntemi seçilmiştir. Rafine pamuk yağından transesterifikasyon yöntemi ile elde edilen ham biyodizelin saf su (distile su- SS) ve deiyonize su (S AS) ile- yıkamaya tabi tutularak biyodizel elde edilmiştir. Biyodizelin fiziksel ve kimyasal ve yakıt özeliklerini inceleyerek yıkama prosesinin yakıt özelliklerine etkisi ortaya konmuştur. Sonuç olarak, pamuk yağı metil esterinin (PYME) yakıt özellikleri SAS'la yıkananda daha iyi çıkmıştır. Anahtar Kelime: Pamuk yağı, Biyodizel, Yıkama Prosesi, Transesterifikasyon
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master's Thesis THE EFFECT OF WASHING PROCESS.ON FUEL PROPERTIES IN BIODIESEL PRODUCT Mehmet ÇELİK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Education Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ali KAHRAMAN 2005, 62 Pages Jüri: Prof. Dr. Ayhan DEMİRBAŞ Assoc. Prof. Dr. Mustafa ACARO?LU Asst. Prof. Dr. Ali KAHRAMAN Vegetable oils and their derivatives such as methyl esters, known as“biodiesel”, have attracted by increasing attention around the world. Biodiesel in point of its physical and chemical fuel properties has become a significantly fuel for internal combustion engines. In this study, refined cottonseed oil is used to produce biodiesel and transesterification process is chosen for biodiesel production process. Raw biodiesel derived from refined cottonseed oil by transesterification has obtained biodiesel by washing with distillated pure water (SS) and deionizationed water (SAS). Physical-chemical of biodiesel and the effect of washing processes to the fuel properties are investigated. As a conclusion of this study, the best result of the samples showed by properties methyl ester of cottonseed oil by washed SAS gave better result than by washed SS.