Lise biyoloji ders kitaplarında canlı organizma resim ve şekillerinin analizi
Analysis of living organisms pictures and figures in high school biology textbooks
- Tez No: 167609
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYVAZ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji ders kitapları, şekil, resim, lise, canlı organizmalar. ıı, Biology textbooks, illustration, picture, high school, living organisms. iv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LİSE BİYOLOJİ DERS KİTAPLARINDA CANLI ORGANİZMA RESİM VE ŞEKİLLERİNİN ANALİZİ Koksal KÜÇÜKAYDIN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ayvaz ÜNAL 2005, 83 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Ömer ÜRE Yrd. Doç. Dr. Ayvaz ÜNAL Yrd. Doç. Dr. Musa DİKMENLİ Bu çalışma, 2003-2004 eğitim ve öğretim yılında lise L, 2. ve 3. sınıflarında okutulan biyoloji ders kitaplarındaki canlı organizma resim ve şekillerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 2003-2004 eğitim ve öğretim yılında liselerde okutulmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tavsiye edilen 10 adet lise biyoloji ders kitabında yer alan 874 adet canlı organizma resim ve şekli analiz edilmiştir. Analiz edilen bu 874 adet canlı organizma resim ve şekli; girdikleri canlılar alemi, renk, açıklama ve etiketleme yönlerinden incelenmiştir. İncelenmesi yapılan resim ve şekillerde yer alan canlı organizmaların 49 adetinin (%5,60) monera, 121 adetinin (% 13,85) protista, 30 adetinin (% 3,43)mantarlar, 164 adetinin (% 18,77) bitkiler ve 510 adetinin (% 58,35) hayvanlar alemine ait olduğu tespit edilmiştir. Canlı organizmaların içerisinde bulunduğu resim ve şekillerin 843 adetinin (% 96,45) renkli olduğu görülmüştür. İncelenen canlı organizma resim ve şekillerinden 751 adeti (% 85,92) ile ilgili metin içerisinde açıklama yapıldığı belirlenmiştir. Etiketlenmemiş canlı organizma resim ve şekillerinin, kitaplardaki tüm resim ve şekillerin % 77,24'ünü (675 adet) oluşturduğu belirlenmiştir. Kitaplarda yer alacak monera, protista, bitkiler ve özelliklede mantarlar alemine ait canlı organizma resim ve şekillerine daha fazla yer verilmelidir. Resim ve şekiller üzerinde etiketleme daha fazla yapılmalıdır. Resim ve şekiller seçilirken renkli olmalarına dikkat edilmelidir. Resmi veya şekli verilen canlı ile ilgili metin içerisinde daha ayrıntılı açıklama yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms Thesis ANALYSIS OF LIVING ORGANISMS PICTURES AND FIGURES IN HIGH SCHOOL BIOLOGY TEXTBOOKS Koksal KÜÇÜKAYDIN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Education Supervisor : Assist. Prof. Dr. Ayvaz ÜNAL 2005, 83 Page Jury : Prof. Dr.Ömer ÜRE Assist. Prof. Dr. Ayvaz ÜNAL Assist. Prof. Dr. Musa DİKMENLİ In this study, it is aimed to research the pictures and the figures of living organisms in the high school biology text books 1th, 2th and 3th grates in educational year of 2003-2004. Under the target objectives, the pictures and the figures of 874 living organisms in 10 high school biology text books which are recommended by National Ministrey of Education are analyzed. The pictures and figures of these analyzed 874 living organisms are examined in terms of their familias, colours, explanations and labels. Pictures and figures of 49 (% 5,60) monera, 121 (% 13,85) protista, 30 (% 3,43) fungi, 164 (%18,77) plants and 510 (% 58,35) animals of examined living organisms are found out to belong to each of the familias respectively. m843 (%96,45) pictures and figures of the living organisms are found out to be coloured. Related explanations are done through the essays about 751(%85,92) the pictures and figures of the living organisms. %77,24 (675) pictures and figures of the living organisms are not labelled. There must be more pictures and figures of living organisms which are belong to monera, protista, plants and especially fungi. There must more labels under the pictures. The coloured pictures must be chosen for the text books. More detailed explanations and information must be given about the pictures and figures of living organisms.