Broyler rasyonlarına farklı seviyelerde krom ilavesinin besi performansı, karkas özellikleri, karaciğer ve serum krom konsantrasyonuna etkisi
Effects of chromium supplementation in different levels on performance, carcass characteristics, serum and liver chromium concentrations in broilers
- Tez No: 167611
- Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Broyler, karaciğer ve serum krom konsantrasyonları, karkas özellikleri, krom, performans, Broiler, carcass characteristics, chromium, liver and serum chromium concentrations, performance. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BROYLER RASYONLARINA FARKLI SEVİYELERDE KROM İLAVESİNİN BESİ PERFORMANSI, KARKAS ÖZELLİKLERİ, KARACİĞER VE SERUM KROM KONSANTRASYONUNA ETKİSİ RabiaACAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Pror. Dr. Oktay YAZGAN 2005, Sayfa: 66 Jüri: Prof. Dr. Oktay YAZGAN Prof. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Yrd. Doç. Dr. Alpönder YILDIZ Bu çalışma, farklı seviyelerde organik krom ilavesinin, broylerlerde performans, karkas özellikleri, karaciğer ve serum krom konsantrasyonuna etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede, bir günlük yaştaki karışık cinsiyette 810 adet broyler civcivi, her birinde altı alt grup ihtiva eden beş deneme grubuna tesadüfi olarak dağıtılmıştır. Her bir alt grup 27 civciv den oluşmuştur. Beş deneme grubu, normal civciv ve piliçrasyonlarına 0(kontrol), 500, 1000, 1500 ve 2000 ppb krom (Cr) temin edecek miktarda krom pikolinat ilavesiyle oluşturulmuş, deneme 6 hafta sürmüştür. İlave Cr'nin, canlı ağırîık(CA), canlı ağırlık artışı(CAA), yem tüketimi(YT) ve yemden yararlanma katsayısı(YYK)'na etkisi önemli olmamıştır(P>0.05). Muamelelerin karkas özelliklerine etkisi ise önemli olmuştur(P0.05). Krom ilavesinin seram Cr konsantrasyonu ve ölüm oranına etkisi önemsiz olurken (P>0.05), karaciğer Cr konsantrasyonuna etkisi önemli olmuş ve kontrol grubunda karaciğer Cr konsantrasyonu diğer gruplardan daha yüksek olmuştur (PO.01).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF CHROMIUM SUPPLEMENTATION IN DIFFERENT LEVELS ON PERFORMANCE,CARCASS CHARACTERISTICS, SERUM AND LIVER CHROMIUM CONCENTRATIONS IN BROILERS RabiaACAR University of Selçuk Graduate School of Natural and Applied Science Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Oktay YAZGAN 2005, Pages: 66 Jury: Prof. Dr. Oktay YAZGAN Prof. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Asist. Prof. Dr. Alpönder YILDIZ This study was carried out to determine the effects of diets supplemented with different levels of organic chromium on performance, carcass characteristics, serum and liver chromium concentrations in broilers. In experiment, total of 810, unsexed one day old broilers chicks were used and assigned to experiment groups each having six replicates, randomly. There was m27 birds in each replicates. Five experimental diets were prepared by adding 0 (control), 500, 1000, 1500 and 2000 ppb chromium to normal broiler starter and grower rations. Experiment period was 6 weeks. Supplemental chromium did not have significant effect on body weight(BW), weight gain(WG), feed consumption(FC) and feed conversion ratio (FCR)(P>0.05). However, supplemental chromium had a significant effect on carcass parameters. Birds fed diet having 1500 ppb supplemented chromium had a significantly higher carcass weigths, carcass yield, back+breast, thigh and wing weights from the group 5(P0.05). Supplemental chromium had a significant effect on liver chromium concentrations(P0.05).