Coğrafi veri tabanı modelleri ve kartografik genelleştirme amacıyla kullanılacak 1:25 000 ölçekli topolojik ve kesintisiz coğrafi veri kütüphanesi uygulaması
Geographical database models and an application of a topological and seamless 1:25 000 scale geographical data library for the purpose of cartographical generalization
- Tez No: 167647
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZTUĞ BİLDİRİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kartografik Genelleştirme, Çok-Gösterimli Veri Tabanları, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Coğrafi Veri, Kartografik Veri, Coğrafi Veri Tabanı, Kartografik Veri Tabam, Sayısal Kartografik Vektör Harita, Kartografik Veri Modeli, Kartografik Veri Kütüphanesi, Mekansal Analiz ve Sorgulama, Cartographic Generalization, Multiple-Representation Databases, Geographical iiiInformation Systems, Geographical Data, Cartographical Data, Geographical Databases, Cartographical Databases, Digital Cartographic Vector Maps, Cartographic Data Model, Cartographic Data Library, Digital Map Library, Spatial Analysis and Query. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi COĞRAFÎ VERÎ TABANI MODELLERİ VE KARTOGRAFİK GENELLEŞTİRME AMACIYLA KULLANILACAK 1:25 000 ÖLÇEKLİ TOPOLOJİK VE KESİNTİSİZ COĞRAFİ VERİ KÜTÜPHANESİ UYGULAMASI Hüseyin Polat DALKIRAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Danışman : Yrd.Doç.Dr. İbrahim Öztuğ BİLDİRİCİ 2005, 105 Sayfa Jüri : Yrd.Doç.Dr. İbrahim Öztuğ BİLDİRİCİ Prof.Dr.Ferruh YILDIZ Yrd.Doç.Dr.Gülgün ÖZKAN Sayısal coğrafi verilerin sadece harita yapımına yönelik kısıtlı kullanım alanı bulduğu günler çok gerilerde kalmıştır. Mekansal bilginin, analiz ve karar vermedeki önemini anladığından beri bilim adamları, bu verilerin üzerine çok önemli başka verilerin işlenerek, gerek ülke ve dünya kaynaklarının yönetimi ve gerekse de politik, ekonomik, sosyoloji gibi alanlarda karar verme süreçleri üzerinde ki değerim fark etmişlerdir. Günümüzde ise Coğrafi Veri Tabanları, gittikçe önem kazanan ve Ulusal Bilgi Sistemlerinin, temelini oluşturan çok önemli bir kavramdır. Bu kapsamda, her ülke kendi ulusal haritacılık kuruluşları bünyesinde gerekli çalışmaları başlatmış ve daha önceleri sadece harita yapımına yönelik olarak üretmiş oldukları verileri, bir Coğrafi Veri Tabam yapışma dönüştürme gayretine girmiştir. Bu çalışma ile Türkiye'de orta ve küçük ölçekli harita üretiminden sorumlu olan Harita Genel Komutanlığı tarafından uzun yıllardır üretilmekte olan Sayısal Kartografik ürünlerden, bir Kartografik Veri Tabanı kurma aşamaları incelenmiş ve örnek bir uygulama yapılmıştır. Ayrıca bu çalışma ile 1:25 000 ölçekli Sayısal Kartografik Verilerden yararlanarak 1:50 000, 1:100 000 ve 1:250 000 ölçekli haritaların etkileşimli, otomatik ve yarı otomatik olaraküretilmesi amacıyla başlatılan Kartografik Genelleştirme Projesinin (HGK) temelini oluşturacak kartografik veri tabanının nelere ihtiyaç duyacağı konusu da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis GEOGRAPHICAL DATABASE MODELS AND AN APPLICATION OF A TOPOLOGICAL AND SEAMLESS 1:25 000 SCALE GEOGRAPHICAL DATA LIBRARY FOR THE PURPOSE OF CARTOGRAPHICAL GENERALIZATION Hüseyin Polat DALKIRAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Supervisor : Assis.Prof.Dr. Ibrahim Öztuğ BİLDİRİCİ 2005, 105 Pages Jury : Those days were left behind which the geographical data used for only the map production systems. Since being aware of the importance of the spatial data's ability to analysis and decision making, scientists noticed the significance of the national/world resource management and decision making processes on some kind of areas like political, economic, and social. Today, Spatial Databases are increasingly gaining importance for being the base of National Information Systems. In this case, each National Map Agencies are found himself to be responsible for creating Spatial Databases via converting the present data structure which is used for only the map productions. With this study, it's reviewed and implemented that how to create a Cartographic Database by using existing Digital Cartographic Vector Maps which have been produced for many years of experience in the General Command of Mapping (GCM) in Turkey. Also it's studied mat the needs of such kind of Cartographic Database which is expected to be a base for the Cartographic Generalization Project that is responsible to conduct a producing system of 1 :50 000, 1 : 100 000, and 1 :250 000 scale maps in GCM.