Doğal zeolitlerin bakır gideriminde kullanılması
Copper removal from wastewaters by natural zeolites
  1. Tez No: 167660
  2. Yazar: NAZAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞÜKRÜ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır, adsorbsiyon, zeolit, klinoptilolit, giderim verimi, Copper, adsorption, zeolite, clinoptilolite, removal efficiency. n
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOĞAL ZEOLİTLERİN BAKIR GİDERİMİNDE KULLANILMASI Nazan ÇELİK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN 2005. 64 Savfa Jüri: Prof. Dr. Kemal GÜR Yrd. Doç. Dr. AB TOR Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN Bu çalışmada klinoptilolitin bakır(II) iyonunu adsorb» etme kapasitesi araştırılmıştır. Deneysel çalışmalarda 25-140mesh boyutundaki zeolit minerali 0.1 M HC1 ile aktive edilerek kullanılmış ve bakır giderim verimi belirlenmiştir. Kesikli akış koşullarındaki çalışmalar farklı pH, sıcaklık ve karıştırma hızlarında yapılmıştır. Farklı pH'larda yapılan deneysel çalışmada, maksimum verim pH 7'de %83.89 olarak elde edilmiştir. Aynı şekilde farklı sıcaklık değerlerinde deneyler yapılmış ve maksimum verime 30 °C'de ulaşılmıştır. Bu koşullarda elde edilen verim %83.95'dir. Değişik karıştırma hızlarında yapılan çalışmalarda ise 200 rpm'de en yüksek bakır giderme verimi elde edilmiş ve verim %84 olarak ölçülmüştür. Sürekli akış koşullarında, iyon değiştirici kolon kullanılmıştır. Bu deneylerde sentetik bakır(II) sülfat çözeltisi geçirilen kolondan her 10 dk'da bir numune alınarak bakır miktarları ölçülmüştür ve burada da en yüksek verim 30 dk sonunda alınan numunede %97.66 olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis COPPER REMOVAL FROM WASRTEWATERS BY NATURAL ZEOLITES Nazan ÇELİK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Şükrü DURSUN 2005, 64 Page Jury: Prof. Dr. Kemal GÜR Asst Prof. Dr. Ali TOR Asst. Prof. Dr. Şûkrfi DURSUN Clinoptilolite adsorption capacity of the copper (II) ions was investigated in this study. In the experimental studies, zeolite mineral which is 25-140 mesh size was used by activating with 0.1 M HC1, and copper removal efficiency was determined. Experiences that were under the discontinuous condition were studied at different pH, temperature and stirring speeds. In the studies that were carried out at different pH's; maximum efficiency was found as 83.89% at pH 7. Similarly, experiments were carried out at different temperature values, and the maximum efficiency was obtained at 30 °C. The efficiency obtained under these conditions is 83.95%. In the experiments were done at different stirring speeds, the highest copper removal efficiency was obtained at 200 rpm, and the removal efficiency was measured as 84%. For the continuous flow conditions, ion-changing colon was used. Copper quantities were measured by taking samples for every ten minutes from the colons in which we had synthetic copper (II) sulphate solution passed, and the highest efficiency was 97.66% which was obtained from the sample at 30th minute.