Mikrodenetleyici kontrollü tek fazlı PFC'li kesintisiz güç kaynağının tasarımı ve gerçekleştirilmesi
The design and implementation of a microcontroller-based single phase UPS with PFC
- Tez No: 167661
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kesintisiz güç kaynağı, güç kalitesi, sinüzoidal PWM, PIC16F876 mikrodenetleyici, PFC, inverter, Uninterrupted Power Supply, Power Quality, Sinusodial PWM, PIC16F876 microcontroller, PFC, inverter
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, mikrodenetleyici kontrollü tek fazlı PFC'li on-line Kesintisiz Güç Kaynağı (KGK) pratik olarak gerçekleştirilmiştir. Giriş güç faktörünü düzeltmek için SP-320-24 SMPS modülü kullanılmıştır. Giriş güç faktörü değeri KGK topolojilerinde istenilen değerde tutulmuştur. Gerçekleştirilen sistemde, mikrodenetleyici olarak 2 tane PIC16F876 kullanılmıştır. Mikrodenetleyicilerden birisi, push-pull inverterdeki n kanallı MOSFET'leri sürmek için kullanılan sinüzoidal PWM sinyallerini üretmek ve çıkıştan geribesleme kontrolü sağlamak için kullanılmıştır. Diğer mikrodenetleyici de kontrol ve gösterge birimleri için kullanılmıştır. Sinüzoidal PWM teknolojisi kullanılarak harmoniklerin elimine edilmesi sağlanmış ve çıkışta kullanılan filtre basitleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a microcontroller-based single phase on-line UPS with PFC has been designed practically. SP-320-24 SMPS module was used to set up the input power factor. Input power factor was rated on the desired rates in UPS topologies. Two PIC16F876 were used in the system. One of the microcontrollers was used to generate the sinusodial PWM signals used to drive the n channel MOSFETs in the push-pull inverter and to control the feedback from output. The other microcontroller was used for control and indicator. Eliminating the harmonics was accomplished by using the sinusodial PWM technology and the filter used at the output was simplified.