Müstakil ve müşterek arıtma tesislerinin ekonomik değerlendirilmesi: Antalya bölgesi örneği
The economic evaluation of decentralized and centralized wastewater treatment plants: Case study of Antalya
- Tez No: 167659
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ONÜÇYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: müşterek evsel atıksu arıtma tesisleri, müstakil evsel atıksu arıtma tesisleri, ilk yatırım maliyetleri, 2004 yılı işletme maliyetleri, centralized domestic wastewater treatment plants, decentralized domestic wastewater treatment plants, first investment costs, management costs of 2004
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MÜSTAKİL VE MÜŞTEREK ARİTMA TESİSLERİNİN EKONOMİK DEĞERLENDİRİLMESİ: ANTALYA BÖLGESİ ÖRNEĞİ Güvenç GÖRGÜLÜ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Mustafa ONÜÇYILDIZ 2005, 104 Sayfa Jüri : Yrd. Doç. Dr. Mustafa ONÜÇYILDIZ Prof. Dr. Ali BERKTAY Yrd. Doç. Dr. M. Faik SEVİMLİ Bu çalışmada Antalya ili ve civarında bulunan müstakil ve müşterek evsel atıksu arıtma tesislerinin ilk yatırım ve işletme maliyetlerinin birbirleri ile karşılaştırılarak hangi atıksu arıtma tesisinin maliyet açısından ekonomik olduğu araştırılmıştır. Bu araştırmada, 14 adet müstakil evsel atıksu arıtma tesisi ile 5 adet müşterek evsel atıksu arıtma tesisine ait verilere ulaşılmış ve değerlendirilmiştir. 2004 yılı işletme maliyetlerinin incelenmesinde, 1 m3 atıksuyun arıtılma maliyetinin, müstakil atıksu arıtma tesislerinde 0,22 YTL/m3, müşterek atıksu arıtma tesislerinde ise 0,13 YTL/m3 olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Maliyet açısından yapılan değerlendirmede elde edilen sonuçlara göre, müstakil evsel atıksu arıtma tesisleri yerine bu tesislere gelen atıksuların toplanarak yapılacak olan bir müşterek evsel atıksu arıtma tesisine iletilmesinin ve arıtma işleminin bu tesiste yapılmasının ekonomik olduğu kararma varılmıştır.
Özet (Çeviri)
İİ ABSTRACT Master Thesis THE ECONOMIC EVALUATION OF DECENTRALIZED AND CENTRALIZED WASTEWATER TREATMENT PLANTS: CASE STUDY OF ANTALYA Güvenç GORGULU Selçuk University Institute of Natural and Applied Science Department of Civil Engineering Supervisor : Assist. Prof. Dr. Mustafa ONÜÇYILDIZ 2005, 104 Page Jury : Assist. Prof. Dr. Mustafa ONÜÇYILDIZ Prof. Dr. Ali BERKTAY Assist. Prof. Dr. M. Faik SEVİMLİ In this study, it is intended to search which wastewater treatment plant is more economical by means of comparison of first construction and operation costs of decentralized and centralized domestic wastewater treatment plants in and around Antalya. In this research, data of 14 decentralized and 5 centralized domestic wastewater treatment plants is presented and evaluated. When examined the cost of management in the year of 2004, we can draw a conclusion that the cost of lm3 wastewater treatment is 0,22 YTL/m3 in the decentralized wastewater treatment plants and 0,13 YTL/m3 in the centralized wastewater treatment plants. According to results of the evaluation it is decided that, collecting and transferring the wastewater to the central domestic wastewater treatment plants and making the treatment process in this plants are more economical than decentralized domestic wastewater treatment plants.