Japon bıldırcınlarında inorganik bor kaynaklarının nispi biyolojik kullanılabilirliği konusunda bir araştırma
A research about relative bioavailability of inorganic boron sources in Japanese quails
  1. Tez No: 167670
  2. Yazar: VİLDAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YILMAZ BAHTİYARCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, biyolojik kullanılabilirlik, bor, performans, tibia, Bioavailability, bone, boron, performance, quail, tibia
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi JAPON BILDIRCINLARINDA İNORGANİK BOR KAYNAKLARININ NİSPİ BİYOLOJİK KULLANILABİLİRLİĞİ KONUSUNDA BİR ARAŞTIRMA Vildan DOĞAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA 2005, 72 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Prof. Dr. Oktay YAZGAN Prof. Dr. Sait GEZGİN İnorganik bor kaynaklarının nispi biyolojik kullanılabilirliğini tespit etmek için, pratik rasyonlarla beslenen, günlük yaşta, karışık cinsiyette Japon bıldırcınları ile bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada mısır-soya küspesine dayalıbir bazal rasyon (15,28 mg/kg bor içeren) ve bu bazal rasyona borik asit (Ha2B4O7), susuz boraks (Na2B407), boraks pentahidrat (Na2B4-5H2O) ve boraks dekahidrat (Na2B4O7.10H2O) formunda 40, 80 veya 120 mg/kg bor ilavesinden oluşan 13 rasyon kullanılmıştır. Borik asit standart olarak alındığında (%100), kemik kesme enerjisine ait çoklu regresyon denkleminde katsayıların oranından hesaplanan nispi biyolojik kullanılabilirlik değerleri, susuz boraks, boraks penta ve dekahidrat için sırasıyla,'%99,0, 71,2 ve 84,6 iken kemik bor konsantrasyonuna ait biyolojik kullanılabilirlik değerleri, aynı kaynaklar için sırasıyla, %1 17,8, 94,7, 86,6 olmuştur. Bu çalışmada farklı bor kaynaklarının nispi biyolojik kullanılabilirliği, rasyon bor seviyesine tepki olarak alınan karaktere göre değişmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A research about relative bioavailability of inorganic boron sources in Japanese quails Vildan DO?AN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA 2005, 72 Pages Jury: Prof. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Prof. Dr. Oktay YAZGAN Prof. Dr. Sait GEZGİN An experiment was conducted to determine the relative bioavailability (RBV) of inorganic boron sources for 1-d-old, unsexed Japanese quails fed practical diets. In the experiment 13 treatments included a basal corn-soybean meal diet (15, 28 mg/kg boron) or the basal diet supplemented with 40, 80 or 120 mg/kg boron from boric acid (H3BO3), anhydrous borax (Na2B40y), borax penta hydrate (Na2B407.5H20) and borax decahydrate (Na2B4O7.10H2O). Using multiple regression slope-ratios with boric acid set at 100%, bioavailability estimates for bone fracture energy were 99.0, 71,2 and 84,6 % for anhydrous 111borax, borax penta hydrate and borax decahydrate, respectively, and bioavailability estimates for bone boron concentration were 117,8, 94,7, 86,6 % for the same boron sources. In the experiment, bioavailability estimates were varied according to measured responses criteria on dietary boron concentrations.