Hidrojen ve azot atomları içeren karbon veya azot merkezli sistemlerin elektron spin rezonansı (ESR) ile incelenmesi
Electron spin resonance (ESR) investigation of carbon or nitrogen centered systems containing hydrogen and nitrogen atoms
  1. Tez No: 167669
  2. Yazar: ÜLKÜ AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ESR, EPR, serbest radikal, spektroskopik yarılma faktörü, aşın ince yapı etkileşme sabiti, spin yoğunluğu, ESR, EPR, free radical, spectroscopic splitting factor, hyperfine coupling constant, spin density, p 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HİDROJEN VE AZOT ATOMLARI İÇEREN KARBON VEYA AZOT MERKEZLİ SİSTEMLERİN ELEKTRON SPİN REZONANSI (ESR) İLE İNCELENMESİ Ülkü AKPINAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2005, 92 sayfa Jüri: Prof.Dr. Hüseyin YÜKSEL Prof.Dr. Mehmet ZENGİN Doç.Dr. Ülfet ATAV Bu çalışmada 60Co-y ışınlarına tutulan klor-amfi glioksim ve 4-metil benzilamin glioksim tek kristallerinin 123-400K sıcaklığı ve 0-180° açılan arasında EPR spektrumları alınmıştır. Spektrumlardan elde edilen veriler dikkate alınarak, EPR parametrelerinin sıcaklıktan bağımsız, açı ve manyetik alana bağımlı olduğu belirlenmiştir. Bu organik maddelerin kimyasal özellikleri göz önüne alınarak yapılan çalışmalarda, klor-amfi glioksim tek kristallerinde 60Co-y radyasyonunun oluşturduğu manyetik merkezin HCCNOH radikali olduğu tespit edilmiştir. Spektroskopik yarılma faktörü ve aşın ince yapı sabitleri gm = 2,0009 ve aN =31,89G, aH = 23,83 G, aOH = 9,49G olarak bulunmuştur. 4-metil benzilamin glioksim tek kristalinde 60Co - y ışınlarının oluşturduğu manyetik merkezin serbest CH2NH radikali olduğu anlaşılmıştır. CH2NH radikali için spektroskopik yarılma faktörü ve aşın ince yapı sabitleri gm= 1,9991 ve aN=14,lG, aH =13,5G, aCH = 7,5 G olarak hesaplanmıştır. Spektroskopik yarılma faktörü ve aşın ince yapı sahilleri deneysel veriler kullanılarak en küçük kareler yöntemiyle ve doğrultu kosinüsleri bilgisayar programı yardımı ile hesaplanmıştır. Ayrıca deneysel olarak gözlenen spektrumlar simulasyon programı kullanılarak çizdirilmiş ve deneysel spektrumlarla tam bir uyum içinde olduğu gözlenmiştir. Her bir radikale ait spin yoğunluğu Mc-Connell eşitliği kullanılarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis ELECTRON SPIN RESONANCE (ESR) INVESTIGATION OF CARBON OR NITROGEN CENTERED SYSTEMS CONTAINING HYDROGEN AND NITROGEN ATOMS Ulku AKPINAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 2005, 92 pages Jury: Prof.Dr. Hüseyin YÜKSEL Prof.Dr. Mehmet ZENGİN Doç.Dr. Ülfet ATAV In this study, EPR spectrum of single crystals of amphi-chloroglyoxime and 4-methyl benzylamine glyoxime irradiated by 60Co-y were taken between 123-400K temperatures and 0-180° angles. EPR parameters of the radicals that obtained by the data were found temperature independent and angle dependent. Radicals formed by 60Co-y radiation in these organic materials were investigated by considering the chemical formulations and features. In the first compound, amphi-chloro glyoxime, HCCNOH radical was found. The spectroscopic splitting factor and hyperfine coupling constants values were found gm =2,0009 and aN = 31,89G, aH = 23,83 G, aoH =9,49G for HCCNOH radical. It was observed that the magnetic centre which radiation formed for 4-methyl benzylamine glyoxime was CH2NH free radical. The spectroscopic splitting factor and hyperfine coupling constants values were found gm =1,9991 and aN =14,1G, aH =13,5G, aCHi =7,5G for CH2NH radical. The hyperfine coupling constants and spectroscopic splitting factors values calculated by the method of least squares and direction cosines belonging to them were calculated by the computer program. Besides, the spectra observed experimantally were tested through a simulation program. The spin densities of radicals were calculated by Mc- Connell equation.