Meyil açısı ve yaklaşma açısının kesme kuvvetleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of inclination angle and approaching angle on the cutting forces
- Tez No: 167671
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HACI SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Talaş oluşumu, Kesici takım geometrisi, Meyilli kesme mekaniği, Meyil açısı, Yaklaşma açısı, Kesme kuvvetleri, Chip Formation, Cutting Tool Geometry, Mechanic of Oblique Cutting, Inclined Angle, Approaching angle, Cutting Forces
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MEYİL AÇISI VE YAKLAŞMA AÇISININ KESME KUVVETLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ Kemal GÜDEN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Hacı SAĞLAM 2005, 80 Sayfa Gelişen üretim sektöründe, talaşlı imalatın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Elde edilen ürünün ölçü ve yüzey kalitesinin nisbi olarak yüksek oluşu ile işleme parametrelerinin optimizasyona uygunluğundan dolayı talaşlı imalat diğer üretim yöntemlerine göre tercih sebebi olmuş ve bu sebeple bu alanda bilimsel çalışmalara önem verilmiştir. Ekonomik ve en kaliteli üretim, işleme parametrelerinin uygun seçilmesine bağlıdır. Kesme hızı, ilerleme, kesici takım ömrü, kesici takım açılan, kesme kuvvetleri gibi faktörler arasındaki ilişkiler ve bu ilişkilerin ürünün ölçü ve yüzey kalitesi ile ekonomik değeri üzerine etkileri analiz edilmeden optimum bir üretim yapmak mümkün değildir. Talaş kaldırma esnasında, uygun kesici takımın seçilmesi maksimum verimliliğin sağlanması açısından şarttır. Özellikle kesici takım malzemesi ve kesme geometrisi seçimi çok önemlidir. Ancak kesici takım doğru seçilmiş olsa bile işleme koşullan özellikle kesme verileri işlemenin genel rijitliğini ilgilendiren koşullar uygun değilse optimum kesici takım ömrü elde edilemez. Talaş kaldırma işleminin kalitesini etkileyen en belli başlı faktörler plastik deformasyon, kesme sıcaklığı, kesme kuvvetleri, talaş kontrolü ve talaş oluşumunun belirlenmesi işlemidir. Talaşın temas uzunluğu boyunca takım yüzeyindeki talaş hareketinin niteliği talaş kaldırma işleminde dikkate alınması gereken bir faktördür. Bu tez çalışmasında Ç1050 (040x100) malzeme üzerinde, soğutma sıvısı kullanılmadan talaş derinliği (a=l mm) ve kesme hızı (143 m/dak) sabit tutularak, değişik ilerleme miktarlarında (/=0.16; 0.20; 0.25; 0.30 mm/dev), değişik meyil açısı (f=-3°; -5°; -7°; +3°; +5°; +7°) ve yaklaşma açısına (45°; 60°; 75°; 90°) sahip kesici takımlarla silindirik tornalama işlemleri yapılmıştır. Kesici takım olarak11 TCMT 110204-19 P20-P30 (ISCAR) kesici uç kullanıldı. Kesme kuvvetleri bir tornalama dinamometresi (TeLC: DKM 2000) yardımıyla ölçülerek değerlendirilmek üzere seri port üzerinden bilgisayara kaydedilmiştir. Böylece takımın kesme açılarının ve ilerleme değerlerinin değiştirilmesine bağlı olarak kesme kuvvetlerindeki değişimler incelenmiş ve bu değerler teorik olarak hesaplanan değerler ile karşılaştırılmıştır. Takımın -7° meyil açısına ve 75° yaklaşma açısına sahip olduğu halde optimum kesme şartlan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Msc Thesis AN INVESTIGATION OF THE EFFECT OF INCLINATION ANGLE AND APPROACHING ANGLE ON THE CUTTING FORCES Kemal GÜDEN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Machine Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hacı SA?LAM 2005, 80 Pages In developing manufacturing sector, the importance of metal removing is increased greatly day to day. Due to the requirement of dimension and surface quality of obtained products should be considerably high and cutting parameters are suitable in optimization metal machining is preferred the other manufacturing methods and therefore scientific researches are given importance in this area. The economic and quality production depends on appropriate selection of processing parameters. It is not possible without analyzing the relationships between the factors such as cutting speed, feed rate, tool life, cutting tool's angles and cutting forces and the effects of these factors on dimension and surface quality of product and its economic value. During metal removing, the selection of appropriate tool is necessary to provide maximum productivity. The selection of tool material and tool geometry is especially important. Even though cutting tool is selected appropriately if the machining conditions, particularly cutting parameters and the conditions that affecting the general rigidity of machining are not suitable optimum tool life can not be obtained. The defined factors that affecting the quality of metal machining process are plastic deformation, cutting temperature, cutting forces, chip control and the process of the definition of chip formation. In metal cutting process the characteristic of chip moving on tool face thorough the con tact length of chip is the other important factor in metal removing process. In this thesis study, the outer turning processes without using cutting fluid were carried out on Ç1050 steel ((040x100) in constant depth of cut (a= 1 mm) and cutting speed (143 m/min) and in varied feed rates (/=0.16; 0.20; 0.25; 0.30 mm/dev), the tools have in varied inclined angles (/=-3°; -5°; -7°; +3°; +5°; +7°)IV and approaching angles (45°; 60°; 75°; 90°). The cutting inserts used were TCMT 1 10204-19 P20-P30 (ISCAR). The cutting forces were measured by means of the turning dynamometer (TeLC: DKM 2000) and recorded to computer through the serial port for further evaluation. Thus, the variations on cutting forces depend on the variation of cutting of the tools and feed rates have been investigated and these values have also compared to the as theoretically calculated values. The condition where the tool has -7 inclined angle and 75° approaching angle optimum cutting conditions have been achieved.