Yakut ve safir sitelerinin güvenlik tahkiklerinin yapılması ve güçlendirme projesinin hazırlanması
Safety assessment of yakut and safir buildings and preparation of strengthening projects of the buildings
  1. Tez No: 167739
  2. Yazar: MURAT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIFAT SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Güçlendirme, Onarım, Bina, Earthquake, Strengthening, Repair, Building
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YAKUT VE SAFİR SİTELERİNİN GÜVENLİK TAHKİKLERİNİN YAPILMASI VE GÜÇLENDİRME PROJESİNİN HAZIRLANMASI Murat ÖZTÜRK T.C. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Rıfat SEZER 2005, 268 sayfa Jüri Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Yrd. Doç. Dr. Rıfat SEZER Yrd. Doç. Dr. Mehmet KAMANLI Betonarme yapılar, ömürleri boyunca büyük dış etkilere maruz kalabilmekte ve taşıma kapasitelerinin artırılması gereği ortaya çıkabilmektedir. 1996 yılma kadar deprem bölgeleri içinde yer almayan Konya'da bu tarihten önce, denetim eksikliğinin de yardımıyla yönetmeliklere ve temel mühendislik prensiplerine uymayan, deprem güvenliği bir yana kendi ağırlığı altındaki güvenliği bir soru işareti olan birçok yapı oluşturulmuştur, inşa aşamasında olduğu gibi, binaların kullanımı sırasında da yeterli denetimin yapılmaması durumunda yaşanabilecek felaketi ise Zümrüt Sitesi açıkça göstermiştir. Sonuç olarak Konya'da özellikle 1996 yılından önce, yani Konya deprem bölgeleri içinde yer almıyorken inşa edilmiş yapıların yeni yönetmelik koşullarına göre değerlendirilmesi ve gerekiyorsa güçlendirilmesi gereği ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada 02.02.2004 tarihinde göçen, Konya ili Selçuklu ilçesindeki Zümrüt Sitesi'nin her iki yanında bulunan Yakut ve Safir sitelerinin, statik ve dinamik etkiler altındaki güvenlikleri araştırılmıştır. Sonuç olarak her iki binadaki taşıyıcı sistem elemanları için olumsuz sonuçlar elde edildiğinden, binaları güvenli hale getirecek uygun güçlendirme projesi hazırlanarak detay ve uygulama aşamaları ayrıntılı bir biçimde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis SAFETY ASSESMENT OF YAKUT AND SAFIR BUILDINGS AND PREPARATION OF STRENGTHENING PROJECTS OF THE BUILDINGS Murat ÖZTÜRK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Department Adviser: Assist. Prof. Dr. Rıfat SEZER 2005, 268 pages Jury Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Assist Prof. Dr. Rıfat SEZER Assist. Prof. Dr. Mehmet KAMANLI Reinforced concrete structures can be subjected to large external effects throughout their lives and sometimes the necessity for increasing their load-carrying capacities comes into existence. Konya has not been included in Turkey's earthquake zones in the codes until 1 996 that there were built many constructions with uncertain safety conditions not only under earthquake safety but also under their own weights and these buildings were not. built in accordance with basic engineering principles and codes with the help of lack of inspection. Zümrüt Building clearly demonstrated the disaster that could be livable when sufficient inspection was not performed during both construction and utilization stages. As a result, there were found a necessity for the evaluation of constructions according to new code specifications especially for the constructions built before 1996 i.e. while Konya was not taking place in seismic zones. In this study, the safety conditions of Yakut and Safir buildings under static and dynamic effects were investigated, because these buildings exist in both sides of Zümrüt Building collapsed in February 2 of year 2004 in Selçuklu District of Konya. Finally, since unfavorable results were obtained for load-carrying system members of each of the two buildings, an appropriate strengthening project that will bring the buildings to a safer status was prepared and its details and application stages were comprehensively explained.