Kesirli dışarlama istatistiğine uyan ideal gazların kuantum istatistik mekaniği
Quantum statistical mechanics of ideal gases obeying fractional exclusion statistics
  1. Tez No: 167738
  2. Yazar: ŞERİFE SELAMOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: îdeal gaz, kesirli dışarlama istatistiği, termodinamik özellikler, kuantum istatistik mekanik 111, Ideal gases, fractional exclusion statistics, termodynamic properties, quantum statistical mechanics IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KESİRLİ DIŞARLAMA İSTATİSTİĞİNE UYAN İDEAL GAZLARIN KUANTUM İSTATİSTİK MEKANİĞİ Şerife SELAMOĞLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mustafa KOYUNCU 2005, 35 sayfa Jüri: Doç. Dr. Haink ŞAFAK Yrd. Doç. Dr. Hayrettin KÜÇÜKÇELEBİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa KOYUNCU Bu çalışmada kesirli dışarlama istatistiği ve bu istatistiğe uyan ideal gazların bazı termodinamik niceliklerinin hesaplanması ile ilgili yapılmış olan bilimsel çalışmalar üzerine kapsamlı bir literatür taraması yapılarak bu konudaki teorik ve deneysel gelişmeler ve bu gelişmelerin tarihçesi kapsamlı olarak ele alınmıştır. Elde edilen sonuçların olası uygulama alanları değerlendirilerek çalışmaların günümüzdeki durumu tartışılmıştır. İleriki dönemlerde konu ile ilgili yapılacak çalışmalara yön vereceği düşünülen bazı noktalar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis QUANTUM STATISTICAL MECHANICS OF IDEAL GASES OBEYING FRACTIONAL EXCLUSION STATISTICS Şerife SELAMO?LU Seicuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Ass. Prof. Dr. Mustafa KOYUNCU 2005, 35 pages Jüri: Assoc. Prof. Dr. Haîuk ŞAFAK Ass. Prof. Dr. Hayrettin KÜÇÜKÇELEBİ Ass. Prof. Dr. Mustafa KOYUNCU In this study an extensive literature search has been performed to cover both the theoretical and the experimental studies on fractional exclusion statistics and calculation of some thermodynamic quantities of ideal gases obeying this statistics. Detailed chronological structure of the major achivements in the field are given and experimental and theoriticai developments and their importance are discussed. Possible applications of the obtained results are pointed out and current state of the studies are disscussed.