Ekolojik açıdan sürdürülebilir yapılar ve malzeme
Sustainable buildings and material in respect of ecology
- Tez No: 167790
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT ERİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ekoloji, İnsan Sağlığı, Sürdürülebilirlik, Yapı, Malzeme n, Ecology, Human Health, Sustainability, Construction, Material IE
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Endüstri devrimi ile başlayan hızlı kentleşme süreci, plansız yapılaşma ve nüfus artışı, çevre problemlerinin kabul edilebilir sınırları aşmasına neden olmuştur. Ortaya çıkan insan ve çevre sağlığı tehdidi, ekoloji biliminin öneminin anlaşılması gerekliliğini ve ekolojik bilinçlendirme girişimlerini hızlandırmıştır. Bu girişimlerden biri olarak ortaya çıkan Sürdürülebilirlik Kavramı, gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılamalarını garantilemek için kaynakların sürdürülebilirliğini sağlama amacını güden, ekolojik ve ekonomik boyutu olan disiplinlerarası bir kavramdır. Dünyada ortaya çıkan ekolojik problemlerin %80'i yapı ile ilişkili olduğundan sürdürülebilirlik kavramın mimarlık ve yapı sektöründeki uygulanabilirliği büyük önem taşır. Ekoloji ve İnsan Sağlığı çerçevesinde sürdürülebilir yapılar ele alındığında; kaynakların korunumu, yapının bir döngünün parçası olması ve kullanıcılarına sağlıklı bir ortam sunması prensiplerinin, tasarımı somutlaştıran“Malzeme etkeni”ile birebir bağlantılı olduğu görülmektedir. Bu kavramın uygulanabilirliği için önemli rol oynayan sürdürülebilir yapılarda malzeme kriterleri belirlenmiştir. Bu kriterlere bağlı olarak, genel bir bakış açısı ile, sürdürülebilir yapılarda seçilen malzemeler; yerel kaynaklardan elde edilen, üretim enerjileri düşük, üretimlerinde atık madde ortaya çıkarmayan, kullanımlarında zehirli gazlar yaymayan, doğal elektrostatik dengeleri bozmayan, dayanıklı, ekonomik, bakımı kolay, geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir özellik göstermelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Rapid urbanization process beginning with the industrial revolution and also building without planning and population increase caused environmental problems to exceed acceptable limits. Threat for human and environment health accelerated understanding the significance of ecology science and efforts for teaching ecological conscious.“Sustainability”as one of those efforts is an interdisciplinary term which has ecologic and economic conditions and aims to provide the sustainability of resources in order to guarantee meeting the needs of next generations. Since %80 of the ecological problems occured in the world is related with building, functioning this concept in the construction sector has a great importance. Taking the sustainable buildings into consideration in the framework of ecology and human health, it's obvious that, the principles such as conservation of resources, considering the building as part of the cycle and offering a healty environment are directily in relation with the“Material factor”that embodies the design. The criteria for materials used in sustainable building which have a major role in functioning this concept are defined. According to those criteria, the materials selected in a sustainable building must be; obtained from local sources, that has low embodied energy, no production wastes, no out-gassing, no emission of electromagnetic radiation and are economic, durable, easy to maintain, reusable and recycable.