Zemin özelliklerinin çok katlı yapıların dinamik davranışı üzerine etkisi
The effect of soil properties on dynamic behaviour of multiple storey buildings
- Tez No: 167877
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURAN KARABÖRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin-yapı etkileşimi, Zaman tanım alanı yöntemi, Dinamik analiz İli, Soil-structure interaction, Time history analyses, Dynamic analyses IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET ZEMİN ÖZELLİLERİNİN ÇOK KATLI YAPILARIN DİNAMİK DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİSİ DOĞUŞ GÜMÜŞSOY, Serpil Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr. Turan KARABÖRK Temmuz 2005, 74 sayfa Depremler meydana getirdikleri zamana bağlı yer değiştirme hareketi nedeniyle yapılarda dinamik bir etki oluşturmaktadır. Yapıların bu etkiye gösterdiği tepki, yapının oturduğu zeminin özelliklerine bağlı olarak değişmektedir. Depremler sonrasında yapılan incelenmelerde bir çok yapıda zemin özelliklerinin kötü olmasına rağmen yapısal hasarların daha az olduğu gözlenmektedir. Bu çalışmada, zemin özeliklerinin deprem etkisindeki betonarme yapıların dinamik davranışına olan etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla aynı plan ve rijitliğe sahip üç, altı ve on katlı yapı modelleri oluşturulmuştur. Bu modellerin yumuşak ve sert olmak üzere iki farklı zemin türü için, üç farklı deprem yükü altındaki davranışları incelenmiştir. Analizler Sap2000 paket programında, zaman tanım alanı yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen yer değiştirme ve kesit tesiri değerleri irdelenmiştir. Taşıma gücü daha yüksek olarak nitelendirilen sert zeminlerde yumuşak zeminlere oranla taban eğilme momenti ve taban kesme kuvveti değerlerinde belirgin bir artış gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECT OF SOIL PROPERTIES ON DYNAMIC BEHAVIOUR OF MULTIPLE STOREY BUILDINGS DO?UŞ GÜMÜŞSOY, Serpil Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor : Asst. Professor Dr. Turan KARABÖRK July 2005, 74 pages The earthquakes cause time-dependented displacement motion due to dynamic effect on structures. Response of structures on these effects is changed by subgrade soil properties. In many researches performed after earthquakes, it is seen that, structural damages of many stuctures are low altough their soil properties are not suitable. In this study, the influence of soil properties to dynamic behaviours of reinforced concrete effected in earthquakes are investigated. Thus, the structure models with 3, 6, 10 storeys which have the same plan and rigidity are formed. Behaviors of these models which have soft and hard soil under the effect of three different earthquakes are examined. Dynamic analysis is performed by using time history analyses in SAP 2000 computer programme. Base moment and base shear force in the hard soil with high bearing capacity are higher than the soft soil.