Niğde ili Bor ilçesi deri endüstrisi atıksularının toprak ve su kirliliğine olan etkisinin araştırılması
Investigation of effects of leather industry wastewaters of Bor (Niğde) on soil and water pollution
  1. Tez No: 167876
  2. Yazar: HAKAN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ERMAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deri Sanayi, Endüstriyel Atıksu, Toprak ve Su Kirliliği, Leather Industry, Industrial Wastewater, Soil and Water Pollution
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Deri endüstrisinde çok su kullanıldığından işletmede yüksek miktarda atıksu oluşmaktadır. Bu atıksular da ekolojik olumsuzluklara neden olmaktadır. Bu nedenle deri endüstrisinde atıksuların arıtılması gerekmektedir. Bor deri endüstrisinde, atıksular arıtılmadan sulama amaçlı tarlalara ve bağlara verilmektedir. Bu çalışmada Niğde ili Bor ilçesinde bulunan deri fabrikalarının atıksularının özellikle su ve toprakta oluşturabileceği etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla bölgenin profilini oluşturacak şekilde atıksu ve toprak örneklerinin alınacağı noktalar belirlenmiştir. Alınan toprak örneklerinde toprağın biyolojik aktivitesinin göstergesi olan COa ve dehidrogenaz (DHG) enzim aktivitesi tayini ile kirliliği belirleyecek fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Atıksulardan periyodik olarak alınan su örneklerinde; pH, sıcaklık, BOIs, katı madde miktan, KOI, toplam krom (Cr+3 ve Cr*6), nitrat, nitrit, EC ve çözünmüş oksijen miktarları belirlenmiştir. Elde edilen değerler standartlarla karşılaştırılarak kanal boyunca kirlilik durumu tartışılmıştır. Özellikle yapılan analizler sonucunda toplam krom ve KOI değerleri belirli örnekleme noktalarında standartların üzerinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Because of the a lot of water usage in leather industry, a lot of wastewater occurs in the company. This wastewater causes ecological disadvantages. Because of this wastewater should be purify in leather industry wastewaters in Bor leather industry are discharged to areas without purification. In this study investigation of effects of leather industries wastewaters on soil and water in Bor (Nigde) is purposed. For this purpose points that wastewater and soil samples are going to take, are established. Soil CO2 productive and dehydrogenase activity (DHG) that are indicator of soil pollution and physical and chemical analyses are measured on collected samples. pH, temperature, BOI5, amount of solid matter, COD, total chrome (Cr+3, Cr+6), nitrate, nitrite, EC and salinity analyses are made in water samples periodical. The pollution are established during the channel with comparison of the measured values. Especially, according to the results of the analyses values of total chrome and COD are measured high from standarts in same sampling points.