An Interactive computer program to generate in elastic response spectra
- Tez No: 16788
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALUK SUCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: elastik olmayan tepki spektrumu, elastik ve elastik olmayan sismik tepki, akselerograf kayıtları, istatistik sel değerlendirme, sismik dizayn, gerekli mukavemet, süneklilik derecesi, inelastic response spectra, elastic and inelastic seismic response, accelerogram, statistical evaluation, seismic design, strength demand, ductility level
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz; ELASTİK DLMAYAN TEPKİ SPEKTURUMU İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ BİR BİLGİSAYAR PRGGRAMI ŞAHİN, Ayhan Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Haluk Sucunğlu Kasım 1991, 91 sayfa Bu çalışmada, elastik ve elastik olmayan sismik tepki spektrumlarının pratik çözümünü sağlayan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Hazırlanan program, çeşitli sistem ve yük parametrelerinin elastik olmayan tepki spektrumları üzerindeki etkisini inceleyen ve teşhis eden daha önceki bir çalışmanın ikinci aşamasını oluşturmaktadır. Bu program sayesinde çeşitli sistem parametrelerinin tepki spektrumu üzerindeki etkilerini gözlemek, akselerograf kayıtlarını esas özelliklerine göre ayırtedebilmek ve değişik yapıların çeşitli deprem hareketlerine karşı tepkilerini değerlendirebilmek pratik bir hal almaktadır. Geliştirilen bu program aynı zamanda değişik deprem kayıtları için hazırlanan tepki spektrumlarının istatistiksel bir değerlen dirmesini de yapmaktadır. Bu çeşit değerlendirmelerin neticesinde -iv-elde edilecek genel spektrum formları, belirli yer hareketleri altında tahmin edilen süneklilik derecesine göre gerekli mukavemeti ya da tahmin edilen mukavemet derecesine göre gerekli sünekliliği hesaplayan sismik dizayn metodlarının geliştiril mesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INTERACTIVE COMPUTER PROGRAM TO BENERATE INELASTIC RESPONSE SPECTRA ŞAHİN, Ayhan M.S. in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu November 1991, 91 pages The presented study is devoted to developing a computer program which facilitates practical determination of elastic and inelastic seismic response spectra. The program is the second phase of a previous study which was on indentifying and determining the effect of various system and excitation parameters on inelastic response spectra. With the aid of the program it becomes possible in practical means to observe the effects of various system and excitation parameters on elastic and inelastic spectral response of different SDQF structures. The program also performs the statistical evaluation of response spectra for different earthquake accelerograms. A general form can be derived from the statistical evaluation of the response spectra to act as a seismic design tool in determining either the strength demand for a given ductility level, or the required ductility for a given strength level under a specified base excitation intensity.