Bir endüstriyel kontrol sisteminin petri netler yardımıyla modellennmesi ve xilinx XC2S200 FPGA'sı ile gerçekleştirilmesi
Moddelling an industrial system using petri nets and its implementation by means of a xilinx XC2S200 FPGA
  1. Tez No: 167884
  2. Yazar: İBRAHİM BURAK KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT UZAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrık olay sistemleri, Basit Otomasyon Petri netleri, FPGA, şematik programlama metodu ili, Disrecete Event Systems, Basic Otomation Petri nets, FPGA, Schematic programming method IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET BÎR ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMİNİN PETRİ NETLER YARDIMIYLA MODELLENMESİ VE XILINX XC2S200 FPGA'SI İLE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ KOÇ, İbrahim Burak Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik - Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Murat UZAM Temmuz 2005, 122 Sayfa Bu çalışmanın amacı, bir endüstriyel kontrol sistemini basit otomasyon Petri netler yardımıyla modellemek ve şematik programlama yöntemini kullanarak Xilinx XC2S200 FPGA'sı ile gerçekleştirmektir. Esnek imalat sistemleri, bilgisayar ağlan vb. sistemler ayrık olay sistemleri olarak tanımlanmaktadır. Ayrık olay sistemlerinin kontrolünde Petri netler yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu yüksek lisans tez çalışmasında Petri netlerin genişletilmiş bir şekli olan Basit Otomasyon Petri netlerin Ayrık Olay Sistemlerinin kontrolünde kullanımı incelenmiştir. BOPNTerin gerçekleştirilmesinde yüksek hızlı işlem yapabilmesi nedeniyle bir FPGA tercih edilmiştir. FPGA'lan programlamada kullanımının basit olması nedeniyle şematik programlama metodu kullanılmıştır. Sonuç olarak Ayrık Olay Sistemlerinin kontrolünde BOPN'lerin kullanılmasının faydalı olduğu gösterilmiştir. Yüksek hızlı bir kontrol sistemi elde edilmesi için de BOPNTerin gerçekleştirilmesinde FPGA kullanımının faydalı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY MODELLING AN INDUSTRIAL SYSTEM USING PETRI NETS AND ITS IMPLEMENTATION BY MEANS OF A XILMX XC2S200 FPGA KOÇ, Ibrahim Burak Niğde University Institute of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Murat UZAM July 2005, 122 Pages The aim of this work is to model an industrial control system by means of simple automation Petri nets (SAPN) and to implement this model with a Xilinx XC2S200 FPGA, by using the schemetic programming method. Flexible production systems, computer Networks etc. are defined as discrete event systems. Petri nets are widely used for controlling Discrete Event Systems. In this thesis the use of SAPN, which are an extended version of Petri nets, in control of discrete event systems is studied. In the implementation of SAPNs, an FPGA is chosen because of its high speed. For programming FPGA, the schematic programming method is used because of its simplicity. As a result, it's shown that the use of SAPN in control of discrete event systems is useful. To obtain very high speed implementation of SAPNs, the utilization of FPGAs is also a good choice.