Niğde ili ve çevresinde yayılış gösteren Opiliones (otbiçen)'in (Familya: Gagrellidae, Phalangiidae, ischyropsalididae) sistematiği
Systematic of Opiliones (Familia: Gagrellidae, Phalangiidae, ischyropsalididae) in the surrounding of Niğde
  1. Tez No: 167915
  2. Yazar: KEMAL KURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYVAZ BABAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Opiliones, Gagrellidae, Ischyropsalididae, Phalangiidae, sistematik, fauna, Niğde, Türkiye, Opiliones, Gagrellidae, Ischyropsalididae, Phalangiidae, sistematik, fauna, Nigde, Türkiye
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
2002-2004 yılları Nisan ve Eylül döneminde gerçekleştirilen bu çalışmada Niğde ili ve çevresinden 70 otbiçen örneği toplanmıştır. İncelemeler sonucu, çalışma bölgesinden 3 familya, 8 cinse ait 13 türün varlığı tespit edilmiştir. Bu türler faunistik, ekolojik ve sistematik açıdan incelenmiştir. Belirlenen türlerin ayni: edici özellikleri, habitat ve ekoloji notlan verilmiştir. Saptanan taksonlardan 11 'i Ischyropsalis taunica Müller, 1923, Euphalangium nordenskioeldi (L.Koch,1879), Mitopus morio (Fabricius, 1779), Mitopus mongolicus Roewer, 1912, Phalangium punctipes (C.L., Koch, 1878), Oligolophus hanseni (Kraepelin, 1896), Oligolophus tridens (C.L. Koch, 1836), Opilio redikorzevi Roewer, 1956, Zacheus crista (Brulle, 1832), Leiobunum rotundum (Latreille, 1798), Leiobunum rupestre (Herbst, 1799). Türkiye faunası için yeni kayıt olup diğer türler de araştırma bölgesi için ilk kez kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study which was performed in the term of april - September between 2002 and 2004, harvestman were collecteed from in the surrounding of Nigde. As a result of identification; 13 species belonging to 8 genera in 3 families were determined in the study area. For each species, faunistic, ecological, habitats and sistematical features were investigated. Among the taxa, 1 1 species are new records from Turkey. The new recorded species are; Ischyropsalis taunica Müller, 1923, Euphalangium nordensMoeldi (L.Koch, 1879), Mitopus morio (Fabricius, 1779), Mitopus mongolicus Roewer, 1912, Phalangium punctipes (C.L., Koch, 1878), Oligolophus hanseni (Kraepelin, 1896), Oligolophus tridens (C.L. Koch, 1836), Opilio redikorzevi Roewer, 1956, Zacheus crista (Brulle, 1832), Leiobunum rotundum (Latreille, 1798), Leiobunum rupestre (Herbst, 1799). Also 13 species, 8 genera and 3 families were recorded from the study area for the first time.