İç Anadolu bölgesinde Euscorpius mingrelicus (Kessler, 1874) (Scorpiones: Euscorpiidae) türünün dağılışı ve sistematik yönden incelenmesi
Distribution and systematic investigation of Euscorpius mingrelicus (Kessler, 1874) (Scorpiones: Euscorpiidae) in Central Anatolia
- Tez No: 167914
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞEGÜL KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Euscorpius mingrelicus, İç Anadolu, Türkiye, Morfolojik özellik. İİİ
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET İÇ ANADOLU BÖLGESİNDE EUSCORP1US MINGRELICUS (KESSLER, 1 874) (SCORPIONES: EUSCORPIIDAE) TÜRÜNÜN DAĞILIŞI VE SİSTEMATİK YÖNDEN İNCELENMESİ SAYIN, Güniz Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ayşegül KARATAŞ Haziran 2005, 30 sayfa Bu araştırma, İç Anadolu Bölgesindeki Euscorpius mingrelicus (Kessler, 1874) türünün dağılışı ve morfolojik özelliklerini belirlemek amacıyla yapıdı. Nisan 2003-Ekim 2004 tarihleri arasında İç Anadolu'nun il ve ilçelerine ve bunlara bağlı köylere gidilerek 84 E. mingrelicus örneği toplandı. Yapılan incelemeler sonucu E. mingrelicus türünün Aksaray, Kayseri, Ankara ve Niğde'den belirlenen yeni dağdım kayıtları verildi ve toplanan örnekler morfolojik açıdan değerlendirildi. E. m. ciliciensis alttürü bu çalışma ile Kayseri ve Aksaray'dan ilk kez kaydedilmiş ve her iki alttüre ait morfometrik ölçümler ilk kez verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY DISTRIBUTION AND SYSTEMATIC INVESTIGATION OF EUSCORPIUS MINGRELICUS (KESSLER, 1874) (SCORPIONES: EUSCORPIIDAE) IN CENTRAL ANATOLIA SAYİN, Güniz Nigde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Asst. Prof. Dr. Ayşegül KARAT AŞ June 2005, 30 pages This study was prepared to determine the distribution and morphological characteristics of Euscorpius mingrelicus (Kessler, 1874) occuring in the Central Anatolia. A total 84 specimens were collocted betweeen April 2003 and October 2004 from Ankara, Kayseri, Aksaray and Niğde and these specimens were morphologicalls evaluated. In addition, at fist the time new distribution records of E. mingrelicus were reported from Kayseri and Aksaray in central Anatolia. Keyword: Euscorpius mingrelicus, Central Anatolia, Turkey, Morphological Characteristics. IV