Metal sanayiinde atık su arıtıma ve ağır metal giderimi
Wastewater treatment sources from metal industry and heavy metal removal
  1. Tez No: 168083
  2. Yazar: RAZİYE ERTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEŞE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Sanayii, Atık Su Arıtımı, Kimyasal Çöktürme, Deney Tasarımı, Krom Giderimi, Metal Industry, Waste Water Treatment, Chemical Precipitation, Experimental Design, Chrome Removal
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Bu "çalışmada bir metal sanayii atık su arıtım tesisinin mevcut durumu ele alınmış, tesiste optimum koşulların belirlenmesi için 23 tam faktöriyel deney tasarımı uygulanmıştır. Özellikle krom içeriği yüksek olan atık suların arıtıldığı tesisin atık suyundan krom giderimi için optimum çalışma koşulları belirlenmiştir. Deneysel çalışmada kalsiyum klorür ve alüminyum sülfat, başlangıç pH değerleri 6 ve 9 iken, 7,5 ve 15 g/L 'lik dozlarda kullanılmıştır. Çöktürücü türü CaCfe ve pH değeri 9 olduğu durumlarda % 99 'un üzerinde krom giderim verimi sağlanmıştır. Çöktürücü türü ve başlangıç pH 'inin giderime etkisinin büyük olduğu, çöktürücü dozunun ise giderime daha az etkisinin olduğu görülmüştür. Ayrıca alıcı ortam standartlarında verilen 2 mg/L 'lik toplam krom limit değerini geçmeyecek şekilde daha düşük çöktürücü dozunun belirlenmesine yönelik ilave çöktürme deneyleri yapılmıştır. Alüminyum sülfatın 0,3 g/L 'den daha büyük miktarları başlangıç pH değerini düşürdüğünden etkin bir giderim olmamıştır. Her iki çöktürücü türü için 0,3 g/L ve 0,15 g/L dozlarda deşarj limiti (2 mg/L) sağlanamamıştır. Kalsiyum klorürün 0,6-5 g/L 'lik dozlarında krom giderim veriminin % 90 'm üzerinde olduğu gözlenmiştir. Alıcı ortama gerekli deşarj standardının karşılanması için minimum 0,6 g/L 'lik CaCfe doz uygulanmasının yeterli olacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY In this study, existing situation of waste water treatment plant of a metal industrial facility has been examined, and in order to identify the optimal conditions, 23 full factorial experimental design has been applied. Particularly, optimal working conditions have been determined for chrome removal from the plant 's waste water, where high level chrome containing water is treated. In the experiment, calcium chloride and aluminium sulfate with the dosages of 7,5 g/L and 15 g/L have been used at initial pHs 6 and 9. The removal efficiency was obtained above 99% by using CaCfc at pH 9. It has been observed precipitant type and initial pH have a great effect on the removal but precipitant dosage has a less effect. Also, addition precipitation experiments have been applied for determining minimum dosage to meet total chrome discharge limit (2 mg/L). Since aluminium sulfate dosages > 0,3 g/L reduce initial pH, chrome removal has not been achieved efficiently. Discharge limit has not been obtained for two precipitant types at the dosages 0,3 and 0,15 g/L. Removal efficiency > 90% has been observed and receiving medium discharge standard has been achieved by using CaCl2 dosage of 0,6 g/L at initial pH 9,5.