Eskişehir ili atmosferik polenleri
Airborne pollen grains of Eskişehir
- Tez No: 168096
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVİL PEHLİVAN, PROF.DR. SÜLEYMAN TOKUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Eskişehir, polen, polen takvimi, Eskişehir, pollen, pollen calendar
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
ÖZET Eskişehir ili atmosferik polenlerini saptamak amacıyla yapılan bu çalışmada araştırma bölgesi atmosferinde 2000-2001 yıllan arasında, iki yıllık süre içinde 45 taksona ait toplam 47082 adet polen tespit edilmiştir. Bunların 19141 'i 2000, 27941 'i ise 2001 yılında saptanmışlardır. Araştırma bölgesinde yer alan Meşelik Kampusu' nde 2000-2001 yılları arasındaki bu iki yıllık süre içinde 42 taksona ait toplam 6885 adet polen tespit edilmiştir. Bu polenlerin 2543 'ü 2000, 4342'si ise 2001 yılında saptanmışlardır. Araştırma süresince Yunus Emre Kampüsü'nde 44 taksona ait toplam 29246 adet polen tespit edilmiştir. Bu polenlerin 1 1387'si 2000, 17859'u ise 2001 yılında belirlenmişlerdir. Araştırma süresince îki Eylül Kampüsü'nde ise 44 taksona ait toplam 10960 adet polen tespit edilmiş olup bunların 5208'i 2000, 5752'si ise 2001 yılında saptanmışlardır. Araştırma bölgesinde bu iki yıllık süre içinde saptanmış olan toplam polen miktarının 38519'u odunsu (%81), 8275 'i otsu (%18) ve 288 'i ise tanımlanamayan taksonlara (%1) aittirler. Eskişehir atmosferinde tespit edilen 45 taksondan 26'sının odunsu, 19'unun ise otsu bitkiler oldukları görülmüştür. 2000-2001 yıllan arasında yapılan bu aeropalinolojik çalışmada araştırma bölgesinde Pinaceae, Salix sp., Chenopodiaceae / Amaranthaceae, Cupressaceae ve Poaceae familyası bitkilerinin polenlerinin atmosferde, Eskişehir havasında, belirli süreler içinde en yoğun polenler oldukları saptanmıştır. Bu aeropalinolojik çalışmada gravimetrik metod ve Durham aracı kullanılmış olup bu iki yıllık, 2000-2001 yılları arasında, süre içinde gerek takson çeşitliliği gerekse polenlerin yoğunluğu bakımından en. fazla polen Mayıs ayında tesbit edilmiştir. Her bir taksonun polenlerinin cm2'ye düşen yıllık, aylık ve günlük miktarları bulunarak araştırma bölgesi için 2000-2001 yıllarına ait bir polen takvimi hazırlanmıştır. Sonuçlar meteorolojik faktörlerle karşılaştırıldığında, havadaki polen konsantrasyonu ile meteorolojik koşullar arasında yakın bir ilişkinin bulunduğu saptanmıştır. Yağışlardan sonra, artan hava sıcaklığı ve rüzgar ile tozlaşmanın da arttığı, ayrıca yüksek sıcaklık ve nisbi nemin de havadaki polenlerin sayısal olarak da artmasına olumlu etkiler yaptıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY The purpose of this study was to determine atmospheric pollens in the city of Eskişehir between 2000 and 2001, and 47 082 pollens belonging to 45 taxa were determined in two years. Of these pollens, 19 141 were determined in 2000, while the rest (27941) were determined in 2001. 6885 pollens belonging to 42 taxa were determined on the campus of Meşelik, Osmangazi University during this period. Of these, 2543 were determined in 2000 and 4342 were determined in 2001. 29 246 pollens belonging to 44 taxa were determined on the campus of Yunus Emre, Anadolu University. Of these, 1 1 387 were determined in 2000, while 17 859 were determined in 2001. 10 960 pollens belonging to 44 taxa were determined on the campus of İki Eylül, Anadolu University during this period (2000-2001). Of these, 5208 were determined in 2000 and 5752 were determined in 2001. 38 519 (% 81) of all the pollens determined were arboreal and 8275 (% 18) were non-arboreal, while 288 (% 1) could not be identified. 26 of the 45 taxa found in the atmosphere of Eskişehir were arboreal, while 19 were non-arboreal. As a result of this aeropaynological study, Pinaceae, Saiix, Chenopodiaceae / Amaranthaceae, Cupressaceae and Gramineae (Poaceae) were determined to be the most abundantly pollens occurring in certain periods of the year in the study area. Durham and the gravimetric method were used for the application of our study. With respect to both diversity of the taxa and density of the pollens, the highest amounts of pollens were recorded in May (54.36 %). A calendar was established for the pollens determined in 2000-2001 in view of annual, monthly and daily numbers of taxa fail per cm2. A comparison between the results and meteorological factors revealed a close relationship between pollen concentrations in the air and meteorological conditions. An increase in pollination due to increasing temperatures and the wind was determined. In addition, it was concluded that high temperatures and relative humidity were also effective in increasing the number of pollens in the air.