Bir tutum ölçme aracının geliştirilmesi için istatistiksel analizi ve bir uygulama
Statistcal analysis for an attitude mesaurement tool and an application
  1. Tez No: 168097
  2. Yazar: HALİT ERAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VEYSEL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Measurement Tool. Measuring Attitudes, Statistical Analysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
IV ÖZ Bu tez, bir tutum ölçme aracının geliştirilmesi için izlenmesi gereken tüm işlem adımlarını aktarmak ve bunu uygulamalı olarak göstermek amacıyla yapılmıştır. Bir ölçme aracının hazırlanması aşaması ayrıntılı olarak aktarılarak, tutumların nasıl ölçüleceği konusu üzerinde durulmuştur. Araştırma kapsamında sürücü adaylarının tutumlarına ilişkin 42 madden oluşan bir tutum ölçme aracı deneme formu geliştirilmiş,“Sürücü Adayı Tutum Ölçme Aracı”(SATÖA) olarak tanımlanmıştır. Araştırma Eskişehir 2004 yılının Ekim ayında, Eskişehir il merkezinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak eğitim veren 1 7 sürücü kursuna kayıt yaptıran 258 sürücü adayı üzerinde gerçekleştirilmiştir. SATÖA'nın geçerlik ve güvenirliğinin belirlenmesi için madde analizi, güvenirlik katsayıları, doğrulayıcı faktör analizi, açıklayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Farklı madde analizi teknikleri sonucunda bu tekniklerden ortak olarak elde edilen 9 tutum maddesinin nihai ölçme aracında yer almaması konusunda karar verilmiştir. Farklı madde analizi teknikleriyle hesaplanan madde ayırıcılık güçlerine göre maddelerin seçilme sıralarının benzerlik gösterdiği görülmüştür. Doğrulayıcı faktör analiziyle önsel olarak belirlenen faktörlerin uygunluğu araştırılmış, belirlenen 7 ön faktörden yalnızca birisi elde edilen verilerle uygunluk göstermemiştir. Bir faktörde yer alan tutum maddelerinin, madde analizi sonucunda ölçme aracından çıkarılmasına karar verilmiştir. Açıklayıcı faktör analizi sonucunda toplam 8 faktör elde edilmiştir. Bu faktörlerden ikisinin farklı tutum maddelerini içerdiği belirlenmiştir. Açıklayıcı faktör analiziyle elde edilen faktörler, doğrulayıcı faktör analiziyle benzer sonuçlar vermiştir. Oluşturulan nihai SATÖA'nın güvenirliğine ilişkin bulgular, güvenilirlik katsayısının yeterli olduğunu göstermektedir. Ölçme aracı için hesaplanan Cronbach a katsayısı 0,7959 olarak bulunmuştur. Aynı ölçme aracının peş peşe uygulanması tekniğiyle, dört hafta arayla iki uygulama sonucunda elde edilen ölçme aracı toplam puanlan arasındaki korelasyon katsayısı hesaplanmış ve 0, 89 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar ölçme aracının yüksek derecede güvenilir olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis has been presented to explain/transfer ail procedure steps required to be tracked for development of an attitude measurement tool and to show these steps practically. A preparation phase of an attitude measurement tool has been explained in detail and the question how to measure the behaviors has been highlighted in this study. In the content of the research an attitude measurement too! test form covering a total of 42 items related to the behaviors of candidate drivers has been developed. This scale/questionnaire has been called as Candidate Driver Attitude Measurement Tool (CDAMT). This questionnaire survey was carried out among 258 candidate drivers attended to 17 Drivers Courses, which are implemented under Ministry of National Education's control, in October of 2004 in Eskişehir. In order to determine validity and reliability of CDAMT, item analysis, reliability coefficients, confirmatory factor analysis and explanatory factor analysis have been used. At the result of different item analysis techniques, it has been decided that 9 attitude items, which were commonly obtained from these techniques would not be included in the final measurement tool. A research on the conformity of the prior factors confirmatory factor analysis revealed that only one of the 7 prior factors did not show conformity with data obtained. Attitude items took place in a factor have been decided to be recalled from the measurement tool at the result of the item analysis A total of 8 factors have been obtained at the result of the explanatory factor analysis. Two of these factors have been detected that they were containing different attitude items. Factors obtained explanatory factor analysis showed similar results with confirmatory factor analysis. Findings related reliability of final CDAMT shows that reliability coefficient is adequate. The Cronbach a coefficient computed for measurement tool has been found as 0,7959.