Kızıltepe ilçesi (Mardin) atmosferindeki polenlerin araştırılması
The investigation of Kiziltepe district (Mardin) atmosphere pollens
  1. Tez No: 320760
  2. Yazar: KADİR OSOYDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMÜHAN POTOĞLU ERKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Mardin, Kızıltepe, polen, polen takvimi, Mardin, Kızıltepe, pollen grains, pollen calendar
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Mardin ili, Kızıltepe ilçesi atmosferik polenlerini saptamak amacıyla yapılan bu çalışmada araştırma bölgesi atmosferinde 2010-2011 yılları arasındaki iki yıllık süre içinde 26 taksona ait toplam 18429 adet polen tespit edilmiştir. Bunların 9104'ü 2010, 9325'i ise 2011 yılında saptanmışlardır.Araştırma bölgesinde bu iki yıllık süre içinde saptanmış olan toplam polen miktarının 8744'ü (% 47,44) odunsu bitkilere, 9564'ü (% 51,9) ise otsu bitki taksonlarına ve 121 adet polen (% 0,66) ise tanımlanamayan taksonlara aittirler. Kızıltepe atmosferinde tespit edilen 26 taksondan 12'sinin odunsu, 14'ünün ise otsu bitkiler oldukları görülmüştür.2010-2011 yılları arasında yapılan bu aeropalinolojik çalışmada araştırma bölgesinde Oleaceae, Chenopodiaceae / Amaranthaceae, Fabaceae ve Poaceae familyası bitkilerinin polenlerinin atmosferde, Kızıltepe havasında, belirli süreler içinde en yoğun polenler oldukları saptanmıştır.Bu aeropalinolojik çalışmada gravimetrik metod ve Durham aracı kullanılmış olup bu iki yıllık, 2010-2011 yılları arasında, süre içinde gerek takson çeşitliliği gerekse polenlerin yoğunluğu bakımından en fazla polen Kasım ayında tesbit edilmiştir. Her bir taksonun polenlerinin cm2'ye düşen yıllık, aylık ve haftalık miktarları bulunarak araştırma bölgesi için 2010-2011 yıllarına ait bir polen takvimi hazırlanmıştır.Sonuçlar meteorolojik faktörlerle karşılaştırıldığında, havadaki polen konsantrasyonu ile meteorolojik koşullar arasında yakın bir ilişkinin bulunduğu saptanmıştır. Yağışlardan sonra artan hava sıcaklığı ve rüzgar ile tozlaşmanın da arttığı, ayrıca yüksek sıcaklık ve nisbi nemin de havadaki polenlerin sayısal olarak da artmasına olumlu etkiler yaptıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study to determine the atmospheric pollen grains in Kızıltepe district of Mardin; in two-years period, there has been determined totally 18429 pollen grains belonging to 26 taxons, between 2010 and 2011. 9104 of these atmospheric pollen grains were determined in 2010 and 9325 of them were determined in 2011.In this area of study, of the total number of pollen grains determined in two-years period, 8744 (47.44 %) belong to the taxons of woody plants, 9464 (51.9%) belong to welwitschia taxons and 121 (0.66%) belong to the undentifiable taxons. from the 26 taxons found in the atmosphere of Kızıltepe district, 14 are ligneous and 12 are herbaceous taxons.In this aeropaligical study between 2010 and 2011, Oleaceae, Chenopodiaceae/ Amaranthaceae, Fabaceae and poaceae families of pollen grains were determined as the most intensely found pollens at certain times, in the atmosphere of Kızıltepe district.In this aeropalinagical study, gravimetric method and Durham tool were used and in two years-period of time between 2010 and 2011,when we consider both the variety of taxons and the intensity of the pollen grains. It was November when the most pollen grains were determined in the atmosphere. determining the quantity of the pollen grains of each taxon per year, per month and per week in per cm2, a pollen calendar 2010-2011 was designed for the area of the study.When the results were compared to the meteorolojical factors, it was found that there is a correlation between the density of the pollen grains in the atmosphere and the meteorolojical conditions. besides with the increase of pollination caused by the temparature increase after precipitation and the wind, it was determined that the number of the pollen grains increased with high temperature and relative humidity.