Trakya bölgesi deri ve bitkisel yağ sanayinde çevre duyarlılığı
Environmental sensibility of vegetable oil and leather industries in the thrace region
- Tez No: 168142
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OKAN GAYTANCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Environmental Problems, Environmental Sensibility, ISO 14001 Environmental Management System, Leather Industry, Vegetable Oil Industry, Thrace Region
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
ÖZET Trakya bölgesi özellikle 1990'lı yıllardan sonra İstanbul sanayinin bölgeye taşınması sonucu hızlı bir sanayileşme ve kentleşme sürecine girmiştir. Bu hızlı kentleşme ve sanayileşme süreci, birbiriyle ilişkili olan; sosyo-ekonomik ve ekolojik çevre sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Bölgede yaşanan çevre sorunlarının temelinde ekoloji ile ekonomi arasında bir denge kurulamaması yer almaktadır. Üretim ve tüketim faaliyetlerinin çevre üzerinde olumsuz etkilerini minimize etmek bölgede yer alan sektörlerin önemli görevleri arasındadır. Son yıllarda işletmeler sosyal sorumluluğun bir unsuru olarak; toplumda artan çevre bilinci, yasal yaptırımların artması, çevreye duyarlı olmanın ilgili taraflar üzerinde yarattığı olumlu imaj ve üretim maliyetlerinde düşüş sağlayarak karlılığı artırması vb. nedenlerle çevreyi önemli öncelikleri arasına almaktadırlar. Bu bağlamda, çalışmada, bölgede çevre sorunlarının oluşmasında önemli etkisi olan ve yine bundan olumsuz yönde etkilenen deri ve bitkisel yağ sanayi tarafından sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi için 2001-2004 yılları arasında çevre sorunlarının önlenmesi ve/veya giderilmesine yönelik çevreci yaklaşım ve uygulamaları incelenmiştir. İşletmelerinin çevre açısından olumlu görülecek faaliyetleri de; üretim sürecinde doğal kaynaklan verimli kullanmak, enerji miktarını ve atıkları azaltmak alanlarında yoğunlaşmakta, çevreye daha az zararlı ürün tasannu ve teknoloji kullanma çalışmaları ise düşük düzeyde kalmaktadır. Anahtar Kelimeler; Çevre Sorunları Çevre Duyarlılığı, ISO 14001 ÇYS, Deri Sanayi, Bitkisel Yağ Sanayi, Trakya Bölgesi
Özet (Çeviri)
ENVIRONMENTAL SENSIBILITY OF VEGETABLE OIL AND LEATHER INDUSTRIES IN THE THRACE REGION ABSTRACT Thrace region, particularly, has got into a rapid industrialization and urbanization period as a result of decentralization of Istanbul industry after 1990s. This rapid urbanization and industrialization period has brought together with related socioeconomic and ecological environmental problems. In the heart of the region's environmental problems lays the lost of equilibrium between ecology and economy. One of the most important duties of the sectors in the region is to minimize the negative effects of the production and consumption activities on environment. Nowadays the organizations give precedence to environment as an element of corporate social responsibility due to the increasing environmental consciousness in society, the increase of legal sanctions, the positive image on the related parts, created by being sensitive to environment and the increase of profitableness due to the decrease in cost prices, etc. Vegetable oil and leather industries have an important role on environmental problems. In this study, the approach and the application oriented through prevention and/or resolving environmental problems derived from these industries and the application of these industries within the framework of sustainable development between 2001 with 2004. The positive activities of organizations for environment focuses on using natural resources productive in production period and decreasing the energy quantity and wastes but there is less activity harmless product development and using technology.