Poliester mikrolif kumaş boyamamacılığında tekstil kimyasal yardımcı meddelerinin boyama reaksiyonu üzerine etkilerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi
Study on effects of textile chemical additives on polyester microfibre fabrics dyeing reactions
- Tez No: 168215
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDÜLHALİK İSKENDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Poliester mikrolif, mikrolif boyama, dispers boyarmadde, renk değeri, Polyester microfibre, microfibre dyeing, disperse dyestuff, colour value
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Bu çalışmada poliester mikrolif kumaşların boyanmasında kullanılan ve ticari markalar olarak satılan farklı tekstil kimyasal yardımcı maddelerinin boyama sonuçları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Boyanan kumaş numuneleri tekrarlı yıkamalara tabi tutulmuş ve bu yıkamaların sonucunda renk ve renk farkında meydana gelen değişimler incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde konu ile ilgili kaynak araştırması sunulmuştur. Konu ile ilgili yapılmış bilimsel çalışmaların sonuçlan özetlenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde materyal ve yöntem verilerek, tez kapsamı içinde izlenen yol sunulmuştur. Yapılan boyama deneyleri dört farklı aşamada gerçekleştirilmiş olup bu aşamalar sonunda elde edilen ve ölçülen değerler araştırma sonuçlarında tablolar halinde verilmiştir. Tezin beşinci bölümünde yapılan deneysel çalışmaların sonuçlan incelenmiş ve konu ile ilgili bilimsel bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effect of different dyeing auxiliaries on the dyeing results of polyester microfibre fabrics were investigated in this study. The auxiliaries investigated in this study are used in dyeing of polyester microfibre fabrics and sold under different trade names. Dyed polyester microfibre fabric samples were subjected to repeated washing tests and changes occured in colour and colour differences were measured. Literature survey and the results of scientific researches about the subject are presented in the second part. Materials and method were given in the third part. Dyeing experiments were performed on four different stages and the results were presented in tables in the fourth part. Results of the dyeing experiments and scientific observations about the subject were presented in the fifth part.