Yayılı veya münferit eklentileri olan kiriş ve plakların serbest ve zorlanmış titreşimleri
Free and forced vibrations of beams and plates with distributed or discrete attachments
- Tez No: 168214
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN KOPMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eklentili kiriş, Kütle ekseni, Elastik eksen, Uç kütle, Kombine eğilme ve burulma, Yayılı kütle, Eklentili plak
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Bu çalışmada iki farklı eklentili sistemin bilinen metotlarla serbest ve zorlanmış titreşim analizleri gerçekleştirilmiştir. Söz konusu sistemlerin ilkinde taşıyıcı eleman uniform kesitli, kesit ağırlık merkezi ve kayma merkezi çakışık olmayan, malzemece homojen bir kiriş olup, bu kiriş için Euler-Bernoulli modeli dikkate alınmıştır. Kesit ağırlık merkezlerinin birleşiminden meydana gelen kütle ekseni ve kayma merkezlerini birleştiren elastik eksen uygulamadaki bir çok kirişte çakışık olmadığından, bunların serbest ve zorlanmış titreşim analizine yönelik bol miktarda araştırma yapılmıştır. Ancak, bu tür kirişlerin ucunda ve açıklığı boyunca da eklentilere sahip olması durumunun pek fazla incelenmediği görülmektedir. Mevcut yüksek lisans tez çalışmasının bir amacı bu husustaki eksikliği gidermektir. Çalışmada dikkate alınan ikinci eklentili sistemde taşıyıcı eleman uniform kesitli dörtgen ince bir plaktır. Yayımlanmış çalışmalar incelendiğinde, bu tür plakların yayılı kütle taşıması halinin noktasal kütleler ihtiva etmesi durumuna göre çok az dikkate alındığı görülmektedir. Bu çalışmada ise plak üzerinde değişik iki bölgede tesir eden yayılı kütle olması durumu incelenmiş, uygulamada bu şekilde modellenebilecek sistemlerin de varlığına dikkat çekilmiştir. Her iki sistem için uygun metotlar kullanılarak modal analiz gerçekleştirilmiştir. Böylece, eklentilerin doğal frekansları ve modal şekilleri nasıl etkilediği araştırılmıştır. Yayılı zorlayıcı etkiler altında kiriş ve plak üzerindeki herhangi bir noktanın zamanla değişen sehimlerinin nasıl bulunacağı izah edilmiş, nümerik uygulamalar yapılmıştır. Çalışmada dikkat çeken iki önemli sonuç şunlardır: 1) Farklı malzeme ve geometrik özelliklere sahip iki kiriş için uç kütledeki artış ikinci tabii frekansları daha çok etkiler. 2) İki ek kütle taşıyan bir plakta kütlelerden birisi sabit tutulup diğeri plak üzerinde farklı yerlere konumlandırıldıkça, plağın serbest titreşim modları ve frekanslarında önemli değişiklikler meydana gelir. Şu halde, yeri sabit birinci eklenti kütle üzerinden belirli frekansta ve yayılı bir zorlayıcı kuvvet tatbik edildiğinde, bu kuvvetin frekansıyla serbest titreşim frekanslarının çakışma ihtimali sebebiyle ikinci kütle plak üzerinde gelişigüzel konumlandırılamaz; çalışma içinde bahsedilen modelle bu kütlenin titreşimden en az etkilendiği yeri tespit etmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
ü ABSTRACT FREE AND FORCED VIBRATIONS OF BEAMS AND PLATES WITH DISTRIBUTED ÖR DISCRETE ATTACHMENTS in the present study, free and forced vibration analyses are performed tor two different constrained systems. An Euler-Bernoulli beam that has uniîomn cross-section with separate centroid and shear center axes, and is made of an isotropic material is the main element of öne of these systems. Since elastic and mass axis, joining shear centers and centroids of beam cross-sections respectively, do not coincide for the most beams in practical applications, free and forced vibration analyses of such beams have been extensively investigated. Hovvever, it is seen that few pubiications deal with beams having aforementioned features, constrained by attachments at the tip and in span. Bridging this gap is öne of the aims of the current study. The main element of the other system in the present work is a thin rectangular plate of uniform cross-section. From the relevant literatüre, it is observed that the case of plate carrying distrib- uted mass is far less treated than plates with concentrated masses. On the other hand, a plate with two distributed masses on separate regions is examined in this thesis, and possible practi¬ cal applications of such a model are presented.. Using appropriate methods, modal analyze is performed for both systems, thereby how attachment properties affect the natural frequencies and modal shapes of the systems can be investigated. The obtaining of the time-varying displacements of a point on plate ör beam is explained, and numerical applications are given. Two significant conclusions dravvn from the present study are as follovvs: 1) The increase in tip mass amount affects the second natural frequencies of the two beams with different geometric and material properties considerably more than the other frequencies. 2) Free vibrational modes and natural frequencies of a plate carrying two distributed masses change remarkably as öne of the attachments is moved on the plate while the other is fıxed. If a distributed force with constant frequency is applied on the fixed mass, the second mass cannot be placed on the plate arbitrarily due to the probability of reso- nance. Hovvever, the most appropriate place vvhere the second mass undergoes the least vibra¬ tion can be determined with the help of the model proposed in this study. Key vvords: Beam with attachments; Mass axis; Elastic axis; Tip mass; Coupled bending and torsion; Distributed mass; Attached plate.