Katırlı dağları (Bursa)'nın likenleri üzerine taksonomik incelemeler
Taxonomical investigations on lichens of the Katırlı mountain (Bursa)
  1. Tez No: 168262
  2. Yazar: ZÜLEYHA DOĞRU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞABAN GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Likenler, Liken florası, Bursa, Katırlı, Türkiye, Lichenes, Flora of Lichen, Bursa, Katirh, Turkey
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
ÖZET Bu çalışmada Bursa il sınırları içinde yer alan Katırlı dağının liken florasının belirlenmesi amaçlanmıştır. 04.06.2003-03.11.2004 tarihleri arasında 71 istasyondan toplam 1580 adet liken örneği toplanmış, 15 ordo, 41 familya ve 90 cinse ait 269 takson tespit edilmiştir. Çalışma alanından tespit edilen taksonların 24 'ü Türkiye için ve 81 'i de Bursa ili için yeni kayıttır. Türkiye için yeni kayıt olan türler; Acarospora badiofusca, Acarospora oligospora, Acarospora scotica, Acrocordia conoidea, Arthonia leucopellaea, Arthonia punctiformis, Arthopyrenia punctiformis, Carıdelariella deflexa, Cladonia subcariosa, Dactylospora parasitica, Hypocenomyce leucococca, Lecania cryteüina, Lecania olivacella, Lecania sylvestris, Lecanora caesiorubella, Lecanora piniperda, Micarea lignaria var. lignaria, Porina linearis, Porpidia ochrolemma, Scoliciosporum chlorococcum, Stenocybe major, Strangospora pinicola, Thelenella modesta ve Usnea glabrata'du. İncelenen liken örneklerinin % 58'i epifitik, % 37.2'si saksikol, % 4.4'ü terrikol,, % 0.4'ü başka likenler üzerinde gelişen parazit türlerden oluşmaktadır. Epifitik türlerin % 79 'nun geniş yapraklı ağaçlarda, % 8. 4 'nün iğne yapraklı ağaçlarda, % 12.6'sı ise çalılar üzerinde gelişmektedir. Saksikol türlerin % 53.4'ü kalkerli kaya, % 46.2'si silisli kaya, % 0.4'ü duvar üzerinde geliştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT TAXONOMICAL INVESTIGATIONS ON LICHENS OF THE KATIRLI MOUNTAIN (BURSA) In this study, the lichen flora of Katırlı mountain district in city of Bursa was investigated. A total of 1580 lichen samples were collected from 71 stations between on 04 of June in 2003 and on 03 of November in 2004. 269 lichen taxa belonging to 15 ordo, 41 family and 90 genera were determined. Of these taxa determined from the study area, 24 are new to Turkey and 81 are new to Bursa province. The new records for Turkey are, Acarospora badiofusca, Acarospora oligospora, Acarospora scotica, Acrocordia conoidea, Arthonia leucopellaea, Arthonia punctiformis, Arthopyrenia punctiformis, Candelariella deflexa, Cladonia subcariosa, Dactylospora parasitica, Hypocenomyce leucococca, Lecania crytellina, Lecania olivacella, Lecania sylvestris, Lecanora caesiorubella, Lecanora piniperda, Micarea lignaria var. Hgnaria, Porina linearis, Porpidia ochrolemma, Scoliciosporum chlorococcum, Stenocybe major, Strangospora pinicola, Thelenella modesta and Usnea glabrata. The percentages of epiphytic, saxicolous, terricolous and parasite lichens are % 58, % 37.2, % 4.4, % 0.4 respectively. The percentage of the epiphytic lichen species growing on broad-leaves trees is % 79, on pin-leaves trees is % 8.4 and on shrubs is % 12.6. For the saxicolous lichen species, the percentage of growing on the calcareous rocks is % 53.4, on silicicolous rocks is % 46.2 and wall % 0.4.