Harbiye-Osmanbey bölgesi sivil mimarlık örnekleri
Harbiye-Osmanbey region civilian architecture examples
  1. Tez No: 168302
  2. Yazar: MÜGE MERİÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FARUK TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Doku, Tarihi Çevre Koruma, Restorasyon, Kültürel Miras, Düzenli Arşiv, Historical Site, Preservation of Historical Environment, Restoration, Cultural Heritage, Systematic Archive. XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Şişli ilçesi Halaskargazi Mahallesi'nde yapılan çalışma, mahalle ile ilgili incelemeleri, koruma ve sağlıklaştırma çalışmalarını içermektedir. İlk yerleşim hareketlerinin 19. yüzyıl ortalarında görüldüğü Şişli İlçesi'nde önceleri Osmanlı paşalarının, yüksek memurların ve dönemin aydınlarının bahçeler içindeki tek tük konaklan bulunurken 19. yüzyılın son yıllarında yabancıların kalburüstü azınlıkların batıcı yaşam tarzım benimsemiş Osmanlı seçkin ve aydınlarının oturduğu batı tarzı apartmanlar inşa edilmeye başlanmıştır. Batılılaşma hareketlerinin en güzel örneklerinden olan bu apartmanlar bölgedeki işyeri sayısının hızla artmasıyla yok olmuş ya da yanlış müdahalelere maruz kalmıştır. Çalışma alanındaki korunması gerekli yapıların birçoğu 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başlarına ait sivil mimarlık örnekleri olan bu apartmanlardır. Tez kapsamında yapılan çalışmalarda tarihi dokunun fiziksel özellikleri tek yapı ve mahalle ölçeğinde ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bozulmalar tarihi dokuya aykırı yapılar tespit edilerek, bozulma nedenleri araştırılmış, tarihi çevrenin korunması ve rehabilitasyonu için önerilerde bulunulmuştur. Böylece bölgeyle ilgili düzenli bir arşiv oluşturularak yapılacak Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmalarına kaynak oluşturabilecek bir örnek hazırlamak ve gelecek nesillere bir belge bırakılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Handling the Halaskargazi District of the Borough of Sisli, this project comprises the observations regarding the district, including preservation, and rehabilitation studies. During the mid 19th century, initial settlement movements started to emerge in the Borough of Sisli. At mat period, architectural structure was consisting of a few mansions located in the gardens owned by Ottoman sultans, notable civil servants, and the intelligentsia community. In the late 19th century, western style apartment buildings have been started to be built, and these buildings were resided by the foreigners, elite minority groups, and distinguished Ottoman community. Those buildings, which are among the most beautiful examples of westernization movements, had started to disappear or had been exposed to improper interventions with the increase in the number of business buildings. Most of the buildings included in this project are among the late 19th or early 20th century examples of civil architecture. During the studies regarding the scope of this project, physical characteristics of the historical structure have been extensively examined by focusing on both singular unit level and district scale. By determining the deformations and derogative units against the historical structure, reasons of deformations have been investigated and recommendations have been made regarding the preservation of the historical environment and rehabilitation efforts. By this way, it is premeditated to constitute an archive about the district as a resource for the conservation studies and a useful document for the next generations.