Gaziantep ticaret hanları ve Şeker Hanı-Güleç Evi restorasyon önerisi
Gaziantep commercial khans and the restoration proposal of Şeker Khan-Güleç House
  1. Tez No: 168301
  2. Yazar: GAMZE YAZGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Hanlar, Gaziantep Ticaret Hanlan, Gaziantep Evleri, Gaziantep Şeker ham-Güleç evi. x, Gaziantep, Khans, Gaziantep Commercial Khans, Gaziantep Houses, Gaziantep Şeker Khan -Güleç House. XI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
ÖZET Tezin ilk bölümünde Türk mimarisi içinde önemli bir yeri olan hanların, günümüze kadar oluşan mimari gelişimi Gaziantep kenti örneği üzerinden değerlendirilmiştir. Şehirler arası hanlar yolcuların ikamet etmeleri amacıyla yapılmış ve yol güvenliğinin sağlanmasında etkili olmuşlardır. Şehir içlerinde yapılan hanlar ticaret, sosyal yardım ve kültür müesseseleri olarak da hizmet etmiştir. Gaziantep'te büyük çoğulluğu 18.yy.m 2. yansıyla, 19.yy.ın sonlan arasında inşa edilmiş hanlar bulunmaktadır. Gaziantep il merkezinde, Kurtuluş Savaşı öncesinde 31 han mevcut iken, bunlann sadece 18'i ayakta kalabilmiştir. Gaziantep'te han yapılmış olmasının nedeni ticaret merkezi olması, kervan yollanmn kavşak noktasında bulunmasıdır. Coğrafî konumu sebebiyle önemli bir ilerleme kaydeden Gaziantep'te bunlara paralel olarak han mimarisinde büyük bir gelişme olmuştur. Gaziantep tarihi kent perspektifinde hanlann, camilerin, kiliselerin olduğu kadar sivil mimarlık örneklerinin de önemli bir yeri vardır. Ayakta kalma savaşı veren Gaziantep evlerinin önemli bir bölümü 1800'lü yıllann sonunda yapılmıştır. Gaziantep evlerinin planlamasında kent yaşamının, halkın örf ve adetlerinin yansımalan görülmektedir. Müslüman, Ermeni ve Yahudilerin bir arada yaşadığı kentte İslam kültürüne, İslam sanatına ve mimarisine uygun proje uygulamalan yapılmıştır. Kentteki içine kapalı aile yaşantısı evlerin planlanmasında, cephe düzenlemeleri ve sokak şekillenmesinde etkili olmuştur. Hanlann kent içindeki konumlanmalan, plan şemalan, günümüze ulaşan durumlan tez kapsamında incelenmiştir. Aynca tarihi doku içerisinde hanlann diğer anıtlarla, özellikle Gaziantep tarihi evleri ile ilişkisi değerlendirilmiş, bu aşamada Şeker Hanı ve Güleç Evinin farklı bir örnek olarak karşımıza çıkması ile tezin ikinci aşaması için bu iki yapımn, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanmıştır. Bu çalışmalar ışığında ulaşılan sonuç ile kentte korunması ve geleceğe aktanlması gereken yapılara sahip çıkmak isteyen herkese bir pencere oluşturabilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT At the initial part of the thesis, the khan as an important building type of Turkish architecture is examined about its variations, occurred during the history, by choosing Gaziantep city as an example. Accommodation of travellers was firstly purpose that why the intercity khans was built and at the same time they were effective for security of travellers and travelling. On the other hand, the incity khans were used as commercial, social and cultural places. Most of the Gaziantep khans had been built from 2nd part of the 18th century to end of the 19th century. Though there had been 31 hans at Gaziantep centrum before the Independence War of Turkey, there is just 1 8 khans now. Gaziantep city as a commercial center of its region and crosspoint of old travellin ways is the reason of why there had been built many khans at Gaziantep. The situation of civilion architecture in old city of Gaziantep is as important as khans, mosques and churchs. Most of the Gaziantep old houses that is in very bad conditions are built end of the 19th century. The life in the city and the traditions of the public is seen at the plan schemas of Gaziantep houses. Thoug the city where Moslems, Christians, Jewishs were used to live together impementation of these plan schemas are convenient to Islamic culture, Islamic art and Islamic architecture. The conservative life of the old family effected the planning of houses, creation of the facades and the formation of the streets. The khans and the houses the important part of the city's historical builgins are examined in object of restoration and docmentary by discussing them as an architectural value. By determining of the actual situation the Şeker khan and the Güleç house that are focussed as different examples, the measurings, the restituation and the restoration projects of these two builgins are produced. I believe that showing a way to persons who wants to protect historical buildings is purpose of the thesis' s result.