Çene yüz cerrahisinde kullanılan titanyum esaslı malzemelerin klinik kulanım sonrası özelliklerinin incelenmesi
Research of titanium plate's properties after the clinical usage in maxillofacial surgery
- Tez No: 168309
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİNNAZ HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tİ-6A1-4V, mini plak, mikro plak, mikroyapı, mekanik özellikler, biyouyumluluk, Tİ-6A1-4V, mini plate, micro plate, microstructure, mechanical properties, biocompatability. XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Biyomedikal uygulamalarda biyomalzemelerin kullanılması, insan vücudundaki canlı dokuların görevlerini yerine getirmek ya da desteklemek amacıyladır. Doğal ya da sentetik malzemeler olup, sürekli olarak veya belli aralıklarla vücut sıvıları ile temas ederler. Bu özel malzemeler, dokuyla direk temas halinde olduğundan malzemenin biyouyumluluğu büyük önem taşımaktadır. Bir implant, bir çok özelliğin bir araya getirilmesi sonucu oluşturulur. Mekanik özellikleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri dokunun yapısına uyum sağlayabilmelidir. Bu çalışmada; Çene ve Yüz Cerrahisinde kullanılan mini ve mikro plakların özellikleri incelenmiştir. Çalışmada, kullanılmamış (yeni) plaklar ile vücut içerisinden çıkarılmış plaklar (3 ay klinik kullanım süresi sonrasında) makro yapı, mikro yapı, mekanik ve korozyon özellikleri bakımından kıyaslanmıştır. Kullanılan plaklar; biyouyumluluğu, mükemmel korozyon direnci, mekanik özellikleri ve hafifliğinden dolayı sıklıkla tercih edilen, (a + P) alaşım tipine sahip Tİ-6A1-4V alaşımından üretilmiştir. Numunelere; görüntü analizi, metalografik işlemler (kesme, kalıplama, zımparalama, parlatma, dağlama), taramalı elektron mikroskobu (SEM) incelenmesi, stereomikroskop çalışması, sertlik testi, EDX analizi ve eğme testi uygulanarak her iki grup arasında kıyaslama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The usage of biomaterials in biomedical field is to be a function of living tissues or to support them in human body. Biomaterials can be natural or synthetic which are in touch with body fluids continously or periodicly. Because of the direct touch of these special materials with the tissues, their biocompatibility gets more important. An implant can be formed by the result of many properties. Mechanical, physical and chemical properties must be well adjusted to the tissue structure. In this work, mini and microplates which are used in maxillofacial surgery are researched by their properties. Used plates (3 months after the clinical usega) and non-used (new) plates are compared with their micro structure, macro structure, mechanical and corrosion properties. These plates are produced from Tİ-6A1-4V alloy which has (a + p) alloy type and rather frequently prefer because of their corrosion resistance, biocompatibility, mechanical properties and their lightness. Both two groups are classified by the operations: Image analyzing, metallographic processes (cutting, moulding, grinding, polishing, etching), scanning electron microscope, stereomicroscope, hardness test, EDX analysis, flexural test.