GPS'in araç takip sistemlerinde kullanılması
GPS usage in vehicle tracking systems
- Tez No: 168310
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİL ERKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GPS, CBS, navigasyon, araç takip sistemleri. xı, GPS, GIS, navigation, vehicle tracking systems. XII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET GPS, CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri), koordinat sistemleri ve GPS' in araç takip sistemlerindeki rolü ve kullanımı incelenmiştir. Uygulama yapmak için, en yalın haliyle bir araç takip sistemi oluşturulmuştur. Sürücünün kendi konumunu sayısal harita üzerinde takip edebilmesi ve kendisini yönlendirmesi amaçlanmıştır. El GPS' i, takip yazılımı ve diz üstü bilgisayardan oluşan bir takip sistemi hazırlanmıştır. El GPS' i ile mutlak konumlandırma yöntemi ile elde edilen anlık araç konum bilgileri diz üstü bilgisayarda yüklü bulunan takip yazılımına aktarılmıştır. Bu sayede sürücünün kendisini yönlendirebilmesi sağlanmıştır. Uygulama sonucunda tatmin edici sonuçlar elde edilmiştir. EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) sisteminin desteği ile araç koordinatları ortalama 3 m doğrulukla belirlenmiştir. Bazı kesimlerde bu değer 10 m' yi aşmıştır. Bunun nedeni, multipath etkisi, sinyal kesikliği ve elektromanyetik bozulmadır. Her şeye rağmen elde edilen sonuçlar araç takip sitemleri için yeterli düzeydedir. Günümüzde EGNOS, WAAS (Wide Area Augmentation Sytem) gibi GPS sisteminin sağladığı doğruluğu arttıran sistemler ve bu sistemlere uyumlu alıcılar ile araç takip uygulamaları için yeterli hassasiyette konum bilgisi sağlanmaktadır. EGNOS ve WAAS sistemleri ile elde edilen konum doğruluğu düşünüldüğünde, bu şekilde oluşturulan bir takip sistemi çeşitli işlerde kullanılabilir. Örneğin, 1:25000 ve daha küçük ölçekli harita hassasiyetinde veri kullanan kurumlar için, bu tez çalışmasındaki gibi oluşturulan bir sistem, veri toplama ve haritalama metodu olarak kullanılabilir. Bu yöntem ile haritası olmayan köy yollan, yayla yollan gibi yerlerin haritası elde edilebilir. Böylece bu tür yollar üzerinde de araç takibi yapmak mümkün olur ve araç takip sistemlerinin avantajlarından faydalanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GPS, GIS, coordinate systems and GPS usage in vehicle tracking systems were studied. To make an application, a simple vehicle tracking system was realized. Tracking driver's own position on the digital map and navigating himself/herself were intended. A vehicle tracking system which consists of a mobile GPS, tracking software and a notebook was prepared. Real time vehicle coordinates, estimated by GPS absolute positioning method, were transferred to the tracking software that had installed in the notebook. Therefore, the driver was navigated by himself/herself. Application results were satisfactory. With the support of EGNOS, vehicle positions were obtained with accuracy of ± 3 m on an average. This accuracy value was over 10 m somewhere because of multipath effect, signal obstruction and electromagnetic interference. After all, results are good enough for vehicle tracking systems. Nowadays, it is possible to have position information, that is accurate enough for vehicle tracking systems, by the help of augmentation systems like EGNOS and WAAS and harmonious receivers. Concerning the accuracy provided by EGNOS and WAAS, such a system can be usefull. For instance, such a simple system like in this study can be used as a mapping and data collecting method for some associations which use data with the accuracy of 1 :25000 and smaller scale map. By using this method, maps of country road and plateau road that have not been made before can be made. Thus, it becomes possible to do the vehicle tracking on such a road and you can benefit the advantages of vehicle tracking systems.